EUR: 346,41 Ft
CHF: 321,84 Ft
2020. augusztus 15., szombat
Mária

Belföld

Andy Vajnára emlékezünk

Mint arról már beszámoltunk, életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Az Origo beszámolója szerint Andy Vajna élete maga az amerikai álom – és a magyar álom, a magyar tehetség, sőt, minden túlzás nélkül a magyar zsenialitás története. Gyerekként megy ki Amerikába, ott páratlanul sikeres lesz, majd kivételes tudását átadja, visszaadja nemzetének.


Azon kevés hollywoodi producerek közé tartozik, akik rendkívül értékes művészfilmek mellett kasszasikereket is képesek voltak letenni az asztalra. Ilyenek voltak például a Rambo filmek, a Terminátor 2, vagy a Total recall.

De olyan, kivételes művészi értékű filmeket is produkált, mint Alan Parker Angyalszíve Robert De Niro és Mickey Rourke főszereplésével, vagy Oliver Stone sokszoros Oscar-jelölt Nixonja, Anthony Hopkinsszal a címszerepben. Páratlanul értett a filmezéshez és a művészethez is. Andy Vajna egyszerre volt üzletember, klasszikus hollywoodi producer, és igen, művész is – emlékezik meg az Origo Vajnáról.


A kilencvenes évek második felében a sztárproducer bebizonyította, hogy magyar sikerfilmet is képes készíteni, így született meg A miniszter félrelép című produkció, amely 750 000-es mozis és többmilliós televíziós nézettségével minden létező magyar rekordot megdöntött.

A szintén nagy hírnévnek örvendő Szabadság, szerelem című filmet, amelyet az 56-os magyar forradalom ötvenedik évfordulójára készített, még személyesen Bush elnöknek is levetítették Washingtonban.

2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök a magyar filmgyártás megújításával bízta meg, kormánybiztos lett. És minden túlzás nélkül csodát tett a magyar filmmel. Amit kinevezésekor ígért, annak a sokszorosát teljesítette végül. Nagy közönségsikereket és nemzetközi eredményeket ígért. Az eredmény: visszajöttek a nézők a magyar mozikba, elképzelhetetlenül magas nézettségű (és jó) magyar közönségfilmek és fantasztikus nemzetközi sikerek. Két Oscar-díj, egy Oscar-jelölés, Golden Globe-díj, Bafta, cannes-i nagydíj és más cannes-i díjak, berlini Arany Medve, Karlovy Vary-i győzelem, velencei díj – és a sor hosszan folytatható. A Vajna vezette időszak alatt a Nemzeti Filmalap által támogatott magyar filmek eddig összesen több mint 130 nemzetközi díjat nyertek el, és a Magyarországon gyártott külföldi filmek száma is elképesztően nő –írja az Origo.

A legnagyobb hollywoodi sztárok keresték barátságát, a vele szoros kapcsolatban levő Schwarzenegger, Stallone, Robert De Niro vagy Antonio Banderas mellett mindenki számára kiderült, milyen elképesztően tiszteli Andy Vajnát például Angelina Jolie, Jeremy Irons vagy Tom Hanks. De ami ennél sokkal fontosabb: ezzel is hazáját, Magyarországot szolgálta, dollár százmilliókat hozva Magyarországra, és közben filmesek ezreinek munkát és tapasztalatot adott – tudatja a portál.

Andy Vajna személyében egy rendkívül tehetséges művész, sikeres üzletember és elképesztően nagy magyar filmkészítő távozott közülünk.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek