EUR: 323,70 Ft
CHF: 292,26 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Belföld

Angyalkák a földön

Gondolta volna a fene, hogy a Magyar Kultúra Napja kapcsán angyalkák lepik el Rákosmentét. Márpedig ez történt. A Vigyázó Sándor Művelődési Ház Ballonyi Galériájában a kortárs szobrászművészet egyik csillogó tehetségű tagjának, Szabó Virágnak nyílt kiállítása (megtekinthető 2019. február 21-ig), cselló kísérettel – Egy csöpp föld, egy csepp ég címmel.

Tele angyalokkal.


A bronzba álmodott angyalai között megtalálhatjuk a számunkra, magyarok számára kedves és fontos pápákat, de – ha jól figyelünk és miért ne tennénk? – a bátor és rendíthetetlen hétköznapi hősöket is. Lelket és történelmet adott egy masszív anyagnak, amelynek megtekintése ellágyít mindannyiunkat. Valahogy megértette az embert. Megértette, hogy a szomszéd utcák Karcsi bácsijaiban is megbújik egy-egy angyal, amit nem veszünk észre – mert elmegyünk mellettük. És ezek az angyalok nem a magamutogató fajtából valóak , hogy „hé, itt vagyok, vegyél már észre!”, hanem teljesen hétköznapiak. Akik előttünk állnak a sorban az ABC-ben és akik átadják helyüket a kismamáknak. Akik átjönnek beszerelni a mosógépet, vagy éppen egy kosárka gyümölccsel kedveskednek nyáron, mert túltermés volt a fán. Emberből gyúrt angyalok. Csak szem és érző lélek kell ahhoz, hogy ezt valaki észre vegye, megalkossa.

Szabó művésznő ezt tette és teszi. Most szűkebb pátriájában mutatta meg műterme titkait egy zsúfolásig telt megnyitó keretében. Holott volt már egyéni tárlata Miskolcon, Szolnokon, New Yorkban, Rómában és Veszprémben is. A Ruhatár (2007) című angyalos művét a londoni British Museum vette meg (Ruhatár, 2007). További munkáit a Magyar Nemzeti Galéria, a Soproni Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum őrzi a magángyűjtők mellett.


Értékes ember értékes művekkel. Itt él köztünk. Mindennapi angyalokat formázó mindennapi angyalként. Aki teheti, nézze meg a tárlatot. Garantáltan jobb ember lesz utána.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

  Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

  A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó – mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint.

 • Szijjártó: Észak-Macedónia uniós integrációja európai érdek

  Szijjártó: Észak-Macedónia uniós integrációja európai érdek

  Egész Európa érdeke, hogy Észak-Macedónia és a térség többi országa mihamarabb az Európai Unió tagjává váljon – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szkopjéban, a Bujar Oszmani észak-macedón miniszterelnök-helyettessel közös sajtótájékoztatóján.

 • A Suzuki már harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat

  A Suzuki már harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat

  A Magyar Suzuki Zrt. immár harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat. A vállalat magabiztos 14,12 százalékos részesedéssel vezeti a hazai autópiacot. 19 292 új Suzuki személyautót regisztráltak tavaly Magyarországon, 27%-kal többet, mint az azt megelőző évben, 58 százalék – 11 127 db – az Esztergomban gyártott közönségkedvenc Vitara volt.