2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

Belföld

Angyalkák a földön

Gondolta volna a fene, hogy a Magyar Kultúra Napja kapcsán angyalkák lepik el Rákosmentét. Márpedig ez történt. A Vigyázó Sándor Művelődési Ház Ballonyi Galériájában a kortárs szobrászművészet egyik csillogó tehetségű tagjának, Szabó Virágnak nyílt kiállítása (megtekinthető 2019. február 21-ig), cselló kísérettel – Egy csöpp föld, egy csepp ég címmel.

Tele angyalokkal.


A bronzba álmodott angyalai között megtalálhatjuk a számunkra, magyarok számára kedves és fontos pápákat, de – ha jól figyelünk és miért ne tennénk? – a bátor és rendíthetetlen hétköznapi hősöket is. Lelket és történelmet adott egy masszív anyagnak, amelynek megtekintése ellágyít mindannyiunkat. Valahogy megértette az embert. Megértette, hogy a szomszéd utcák Karcsi bácsijaiban is megbújik egy-egy angyal, amit nem veszünk észre – mert elmegyünk mellettük. És ezek az angyalok nem a magamutogató fajtából valóak , hogy „hé, itt vagyok, vegyél már észre!”, hanem teljesen hétköznapiak. Akik előttünk állnak a sorban az ABC-ben és akik átadják helyüket a kismamáknak. Akik átjönnek beszerelni a mosógépet, vagy éppen egy kosárka gyümölccsel kedveskednek nyáron, mert túltermés volt a fán. Emberből gyúrt angyalok. Csak szem és érző lélek kell ahhoz, hogy ezt valaki észre vegye, megalkossa.

Szabó művésznő ezt tette és teszi. Most szűkebb pátriájában mutatta meg műterme titkait egy zsúfolásig telt megnyitó keretében. Holott volt már egyéni tárlata Miskolcon, Szolnokon, New Yorkban, Rómában és Veszprémben is. A Ruhatár (2007) című angyalos művét a londoni British Museum vette meg (Ruhatár, 2007). További munkáit a Magyar Nemzeti Galéria, a Soproni Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum őrzi a magángyűjtők mellett.


Értékes ember értékes művekkel. Itt él köztünk. Mindennapi angyalokat formázó mindennapi angyalként. Aki teheti, nézze meg a tárlatot. Garantáltan jobb ember lesz utána.

Kapcsolódó Cikkek