EUR: 334,10 Ft
CHF: 304,81 Ft
2019. november 11., hétfő
Márton

Egyéb Szolnok

Animetalálkozó a könyvtárban

Idén második alkalommal rendezték meg a SzolnoCon Animetalálkozót a megyei könyvtárban. Az eseményre az egész országból ellátogattak az anime-, sci-fi- és fantasyirodalom kedvelői, hogy együtt töltsenek egy napot. 

– Tavaly volt már egy ilyen találkozó, amit kísérleti jelleggel a könyvtár animeköre szervezett más városok könyvtáraival közösen. Az egy kis összejövetel volt csupán, mégis olyan sikere lett, hogy eldöntötték, idén egy nagyszabású rendezvény keretei között megismétlik. A város fiataljainak is fontos volt, hogy létrejöjjön ez az esemény, sőt a Szolnok Városi Diákok Tanácsa külön megkérte a megyei könyvtárat, hogy segítsen a programok lebonyolításában – mondta el Czakóné Gacov Katalin, a könyvtár igazgatója. 


A Csillagok Háborúja 42 évvel a bemutatása után is töretlen népszerűségnek örvend

A szervezők nem lepődtek meg a nagyszámú érdeklődőn, ugyanis Szolnokon önmagában is rengeteg fiatal rajong a fantasy és a sci-fi művek iránt: gondoljunk csak a Csillagok háborújára vagy A Gyűrűk Urára. Ennek megfelelően a társaság nem is volt homogén; megfértek egymás mellett a Jedi-lovagok és a vikingek, a japán rajzfilmhősök és a középkori harcosok is. 

Harley Quinn és Deadpool karaktere az utóbbi évek szuperhősfilmjeiből lehetnek ismerősek

A programok igen változatosak voltak, a szervezők a könyvtár három szintjén igyekeztek a vendégek kedvében járni. Kialakítottak egy japán kulturális sarkot, ahol igazi teaszertartással, kalligráfiával és tematikus kvízjátékokkal várták a vendégeket, de tartottak tudományos-fantasztikus előadásokat és jelmezversenyt is. A művészsarokban a japán képregényekkel – a mangával – lehetett ismerkedni, de a videójátékok kedvelői is megtalálták a maguk helyét. 


A könyvtár három emeletén húzódó bazársorán ereklyéket és kiegészítőket lehetett vásárolni

A jelmezek, vagy más néven cosplayek fontos részét képezték az egész napnak: a cosplay egy olyan, rajongó által készített műalkotás, ruha, kosztüm, melyet felöltve még közelebb érezheti magát az ember az adott filmbéli vagy regénybéli karakterhez és világhoz – magyarázta Nagy Rita, az esemény főszervezője, de magát az anime szó fogalmát is ő határolta körbe: az anime egy kifejezőműfaj, tulajdonképpen egy japán rajzfilm, ami nem csak gyerekeknek szól, nem korhoz kötött, és szinte bármilyen témát magába foglalhat. 

Nem egyszerű hobbiról van szó – a résztvevők jelmezei igazi szenvedélyről tanúskodtak

Aki idén lemaradt vagy épp most kapott volna kedvet, megnyugodhat, a szervezők ugyanis biztosítottak róla, hogy minden bizonnyal megrendezésre kerül a harmadik SzolnoCon is, lehetőség szerint ismét a Verseghy Ferenc Könyvtárban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

  • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

    40 zsák szemetet gyűjtöttek

    A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…