EUR: 334,03 Ft
CHF: 304,48 Ft
2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Egyéb Debrecen

Átadták a FAG új gyártóüzemét

Debrecenben megnyitották a Schaeffler-csoport új gyártócsarnokát, ezáltal a cég tovább bővítette gyártási kapacitását az autóipari termékek piacán, amelyeket helyben, prémium minőségben állítanak elő. A beruházás 500 új munkahelyével immár 1600 fő a FAG alkalmazottainak száma – ezzel a vállalat Debrecen egyik legnagyobb foglalkoztatója.

Az eseményen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Papp László polgármester, Andreas Schick, a Schaeffler-csoport operatív igazgatója, Rainer Lindner, a Schaeffler-csoport közép- és kelet-európai, közel-keleti és afrikai szubregionális vezetője, valamint Szabó Péter, a FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója.


Ötszáz új munkahelyet létesített az FAG a beruházással
MTI/Czeglédi Zsolt

A cég 1999-ben 40 fővel kezdte működését, és csak remélték, hogy a legnagyobb termelő vállalat lesz Debrecenben. A csapágygyártás őrzi hagyományait a városban, húsz év után már a jövő is körvonalazódik. Rainer Lindner szubregionális vezető elmondta: a Schaeffler új technológiákat akar bevezetni Magyarországon, szeretnék folytatni a gyártást. Debrecenben szomszédjuk lesz a BMW, szerinte jó, hogy a beszállító és a vevő ilyen közel lehet egymáshoz. Hangsúlyozta: az, hogy Debrecen olyan sok német befektetőt tud idevonzani, a beruházási helyszínek rangsorában is jelzi a város előkelő helyét. Továbbra is szeretnének városunkban beruházni, keresik az egyetemek és a főiskolák közelségét, a legjobb szakembereket kívánják megszerezni és megtartani. Megjegyezte, hamarosan kétezer dolgozója is lehet a csoportnak Debrecenben, ezt a számot pedig tovább növelnék a jövőben, szeretnének továbbra is fontos szerepet játszani a város életében.

Papp László, Kósa Lajos, Szijjártó Péter, Andreas Schick és Szabó Péter, az új gyártócsarnok átadásán
MTI/Czeglédi Zsolt

Megtudtuk, hogy a debreceni helyszín és a csapat folyamatosan fejlődik, a mostani gyárépítés is segíti azt, hogy megértsék a piac igényeit. Az autóipar a hibrid- és az elektromos hajtás irányába mozdul el, valamint az önvezető autók is megjelentek. Papp László polgármester felidézte, hogy tavaly a befektetések és a munkahelyteremtés területén az ország és Debrecen is rekordévet produkált. A befektetések értéke az 1,3 milliárd eurót, azaz a 400 milliárd forintot is meghaladja, amit a polgármester a gazdaságfejlesztés szempontjából történelmi sikernek nevezett.


– Debrecen gazdasága kiemelkedő évet zárt, 2018-ban 23,6 százalékkal növekedtek a város bevételei, 2014 és 2018 között pedig 43 százalékkal. A helyben zajló gazdaságfejlesztési eredmények is jól mutatják, hogy egy városnak a kormány gazdaságpolitikájához kapcsolódva beruházásösztönző tevékenységet kell folytatni. Ezért költ Debrecen kiemelkedően magas összeget az ipari infrastruktúra-fejlesztésekre is – mondta Papp László.

Kósa Lajos beszédében úgy fogalmazott, a város számára nagy dolog az együttműködés a világ vezető vállalataival, s hangsúlyozta, hogy a gazdasági szemléletet a modern korhoz kell igazítani, lépést kell tartani az innovációval, a modern iparral. – Nem mindenki tud a világ élvonalába kerülni, ha múlt századi gyökerekbe kapaszkodik. A magyar kormány más úton jár, a gazdaságpolitikát az innováció felé próbálja fordítani, Debrecen pedig jó példával jár elöl ebben. Azt lehet megígérni a csoportnak és mindenkinek, aki itt próbál magas hozzáadott értékű ipart fejleszteni, hogy bennünk partnerre talál, minden megoldás érdekel minket – hangsúlyozta a politikus.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, Magyarországon külgazdasági rekordév volt, és ez 2014 óta minden esztendőről elmondható. – Tavaly 98 nagyberuházás érkezett az országba, ezek összesen 1380 milliárd forint értéket képviseltek, ennek közel egyharmada Debrecenbe jött. Több mint 17 ezer új munkahely, 420 ezer forintos átlagfizetés járt mindezzel, ami 4 százalékkal haladta meg a 2017-es adatot. A Magyarországon létrehozott munkahelyek technológiai színvonala évről évre nő. A magyar gazdaság növekedését tekintve a 4 százalék fölötti sávban tud maradni – közölte a miniszter, aki hozzátette, a német vállalatok jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság új dimenzióba lépjen, és fenntartsuk versenyképességünket a világpiacon. A beruházások 29 százalékát német vállalatok hozzák az országba, 6000 német vállalat 300 ezer magyar embert foglalkoztat az országban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

  • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

    40 zsák szemetet gyűjtöttek

    A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…