EUR: 323,74 Ft
CHF: 292,49 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Kecskemét

Az avarok madártávlatból

Mintegy három évszázad avar kincseit láthatja a közönség a kecskeméti Cifrapalotában január 25-től. A kiállítótermekbe érkezett, Az avarok madártávlatból címet viselő kiállítás tökéletesen kiegészíti a kunbábonyi avar kagán sírjából előkerült kincsekből összeállított állandó kiállítást. Hamarosan pedig még több avar kori szenzációt tekinthet meg a kecskeméti közönség.

Igazi történelmi kuriózumokat láthat a nagyérdemű
Fotó: Banczik Róbert

Városunk a 3. helyszíne a vándortárlatnak, mely az avarok 300 éves történetét öleli fel, és az avar köznép történelmi leleteit mutatja be. Van olyan leletegyüttes, amely a XIX. században került a Magyar Nemzeti Múzeumba, de kiállítottak olyanokat is, amelyeket már a XXI. században tártak fel a régészek. Külön érdekessége a kiállítási daraboknak, hogy még a szakma kutatóinak többsége sem láthatta őket eredetiben, hiszen ezek többnyire a páncélszekrények mélyén rejtőztek.


Újabb avar kori kuriózumokra is számíthatunk, amelyek februárban érkeznek majd a Cifrapalotába. Rosta Szabolcs múzeumigazgató a Kecskeméti Televízió stábjának beszélt először a különleges leletekről. Elmondta: egy avar ötvös teljes készletét találták meg. Több tucat verőtövet, üllőt, kalapácsot tártak fel a Duna medrében, olyan különleges faeszközöket, amelyek ezen az éghajlaton többnyire nem maradnak meg.

Az avarok madártávlatból címet viselő tárlatot – amely a valaha kiállított legösszetettebb avar leletanyagot mutatja be – április 28-ig tekintheti meg a közönség.

Kapcsolódó Cikkek