EUR: 328,15 Ft
CHF: 300,85 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Külföld

Az együttműködés jobb Kínának és az Egyesült Államoknak is

A történelem arról tanúskodik, hogy az együttműködés a legjobb választás mind Kína, mind az Egyesült Államok számára – közölte Donald Trump amerikai elnökhöz a kínai-amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételének 40. évfordulója alkalmából intézett üzenetében Hszi Csi-ping kínai államfő.

A két ország decemberben átmeneti “fegyverszünetben” állapodott meg a kereskedelmi háborúban, amelyben egyre súlyosabb behozatali vámokat vetettek ki egymás termékeire.


Trumphoz intézett üzenetében Hszi közölte, hogy a kínai-amerikai kapcsolatok hullámzottak ugyan, de az elmúlt négy évtizedben történelmi fejlődést értek el – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Ez mindkét nép javát szolgálta, és nagyban hozzájárult a világ békéjéhez, stabilitásához és jólétéhez – tette hozzá a kínai elnök.


“Nagy jelentőséget tulajdonítok a kínai-amerikai kapcsolatoknak, és együtt kívánok dolgozni Trump elnökkel a kétoldalú kapcsolatok alakulása eredményeinek összegzésén és annak a konszenzusnak a megvalósításán, amelyet az egyeztetés, az együttműködés, és a stabilitás, valamint a két nép, és a világ többi népe érdekében kifejtett erőfeszítések révén elértünk” – folytatta Hszi Csin-ping.

Trump is üdvözlő üzenetet küldött kínai kollégájának, amelyben hangsúlyozta, hogy elsődleges célja az együttműködő és építő jellegű amerikai-kínai kapcsolatok elősegítése – tette hozzá a Hszinhua.

Hszi és Trump telefonon is tárgyalt a hétvégén. Trump közölte: “hosszú és igen jó” beszélgetést folytatott Hszivel, és az Egyesült Államok és Kína közötti lehetséges kereskedelmi megállapodás jól halad.

Kína és az Egyesült Államok januárban folytat közvetlen konzultációkat a kereskedelemről – közölte a kínai kereskedelmi minisztérium a múlt héten.

Kínában több jelentős évforduló is lesz az idén, most lesz 30 éve a Tienanmen téri véres megtorlásnak is.

Kapcsolódó Cikkek