2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Külföld

Az Európai Bizottság egyértelműen bevándorláspárti állásponton van

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az Európai Bizottság (EB) egyértelműen bevándorláspárti állásponton van, és vitatná a magyar parlamentnek azt az alaptörvényben rögzített jogát, hogy dönthessen arról, “kikkel akarnak együtt élni” a magyar emberek.

Völner Pált arról kérdezték az M1 aktuális csatornán pénteken, hogy az Európai Bizottság közölte: a “Stop Soros” törvénycsomag miatt még tavaly júliusban Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást újabb szakaszba léptették. A testület úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött a tavaly júniusban elfogadott csomag és az azzal kapcsolatos alkotmánymódosítás ügyében a magyar kormánynak, ez az eljárás második szakaszát jelenti.


Az államtitkár feltette a kérdést: ha az EB “bármikor felülírhatja” a magyar alaptörvényt, akkor “mire van a magyar parlament”, mi a magyar szuverenitás, vagy általában a tagállami szuverenitás tartalma?

Közölte: a bizottság nagyrészt fenntartja a nyáron megfogalmazott kifogásait a “Stop Soros” törvénycsomaggal kapcsolatban. Példaként említette: a büntető törvénykönyvben határozták meg, hogy az illegális bevándorlás szervezése bűncselekmény, és úgy fogalmazott: ez az EB szerint indokolatlan visszatartó tényező, mert a bizottság a szervezést is segítésnek fogja fel.


A kormány szerint a szervezés az embercsempészet és a legális segítség közötti “szürke zóna” volt eddig, mivel álláspontja szerint a “Soros-szervezetek”, “Soros-brigádok” korábban is közreműködtek abban, hogy minél több migránst hozzanak be Európába – mondta az államtitkár.

Völner Pál hangsúlyozta: a kormány élesen elkülöníti az illegális bevándorlás és a menekültügy fogalmát, mert a menekültek nem illegálisan érkeznek; ezért “elbeszélnek egymás mellett” az Európai Bizottsággal.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek