2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

Külföld

Az okostelefon, mint gyermekeink boldogtalanságának forrása

Az elmúlt évtizedben született gyermekek az úgynevezett „digitális bennszülöttek” kategóriájába tartoznak, hiszen nekik már természetes a számítógép, a táblagépek és okostelefonok, valamint az internet és közösségi média használata. Ennek hatásairól már számos kutatás értekezett és nem egy jutott arra a következtetésre, hogy a kamaszok és gyermekkorúak depressziója és a kütyühasználat között szoros összefüggés áll fent.

Az okostelefonok között felnövő generáció tagjai életüket inkább az internetem, mintsem a valóságban élik. Nem akarnak önállósodni, jogosítványt szerezni, szabadidejükben bulizás helyett is okoseszközeiket nyomkodják.


De még ha el is mennek valahová barátaikkal, a közös élmény nem áll másból, minthogy telefonjaikba merülve ülnek egymás mellett, olykor feltesznek egy agyonfilterezett képet „instára” és várják, hogy a lájkok elöntsék őket. Sokak számára a lájkok száma jelenti a „megbecsültséget”, épp ezért képesek akár depresszióba is esni, ha nem kapják meg a várt számban a pozitív visszajelzéseket.

Hogy ez már rég nem alaptalan aggódás, hanem maga a valóság, ezt megerősíti a neves amerikai pszichológus, Jean M. Twenge is. A San Diegó-i egyetem professzora 25 éve foglalkozik generációkutatással, azt állítja, 2012-re tehető az a töréspont, amikor megváltozott minden: a kamaszok viselkedése, társas kapcsolataik, az egész életük.

Sok szülő és sok gyermek sem érzi át a helyzet súlyosságát, hiszen már maguk a szülők is egyre több időt töltenek a virtuális világban, s ha ez így folytatódik, a helyzet csak rosszabb lesz.

A témáról bővebben a Figyelő 2019. január 24-én megjelent számában olvashatnak.

Kapcsolódó Cikkek