EUR: 323,61 Ft
CHF: 291,90 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Külföld

Az olasz belügyminiszter megvédte migrációs csomagját a tiltakozó polgármesterekkel szemben

Matteo Salvini olasz belügyminiszter megvédte migrációs csomagját pénteken, miután előző nap több baloldali polgármester tiltakozott a rendelkezés ellen, és megtagadta annak alkalmazását.

A csomagnak köszönhetően “nagyobb védelmet élvezhetnek majd a valódi menekültek” – hangsúlyozta Salvini. “Sok tiltakozó polgármester el sem olvasta a jogszabályt” – vélekedett a miniszterelnök-helyettes.


Több olasz városvezető arra hivatkozott, hogy a Salvini-rendeletként elhíresült, tavaly novemberben elfogadott intézkedéscsomag sérti az emberi jogokat. A lavinát Leoluca Orlando, Palermo vezetője indította el, aki jelezte: nem fog eleget tenni a szerinte embertelen rendeletnek, és alkotmányjogi aggályok miatt bíróság elé viszi az ügyet.

A baloldali Orlando az olasz közszolgálati rádióban úgy vélekedett, hogy a törvény szembemegy az egyetemes emberi jogokkal, és bűnözőket csinál a migránsokból azáltal, hogy illegális bevándorlókká teszi őket, noha törvényesen tartózkodnak Olaszországban.

Roberto Ammatuna, Pozzallo szicíliai kikötőváros polgármestere is jogorvoslatot keresne, illetve aláírásgyűjtésbe kezdene egy népszavazás kiírása érdekében. Kezdeményezését a legnagyobb olasz ellenzéki erő, a Demokrata Párt is támogatja.

Salvini szenvtelenül reagált Ammatuna felvetéseire, és úgy vélekedett, hogy a referendum hamvába holt ötlet.

Orlandóhoz Nápoly és Firenze baloldali vezetője, illetve Federico Pizzarotti, Parma polgármestere is csatlakozott. Pizzarotti egykor az Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagja volt. Az Öt Csillag jelenleg a Salvini vezette Ligával közösen kormányoz.

A vitatott migrációs-biztonsági törvénycsomagot novemberben fogadták el. A csomag a többi között a humanitárius okokból megítélt tartózkodási engedélyek feltételeinek szigorításáról, a menedékkérők elosztásáról és elszállásolásáról, illetve a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező migránsok kiutasításának megkönnyítéséről rendelkezik.

Kapcsolódó Cikkek