EUR: 323,43 Ft
CHF: 290,62 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb V.kerület

Az V. kerületben fontos a sport

A legutóbbi téli olimpián aranyérmet nyert férfi gyorskorcsolyázó-válogatott tagjainak neve is felkerült az Olimpia parkban az Olimpikonok Falára. A bajnokokat Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester köszöntötte a január 17-i ünnepségen.

– Mi is úgy kezdtük, hogy kipróbáltunk több sportot, aztán rájöttünk, melyikben lehetünk a legjobbak – felelte Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó január 17-én az Olimpia parkban egy V. kerületi iskolás kérdésére, hogy ha most belekezdene valamelyik sportágba, ő is lehetne-e bajnok.


Szentgyörgyvölgyi Péter és a bajnokok
(fotó: Keresztesi Balázs)

A belvárosi iskolások ezen a napon nemcsak vele, hanem a teljes csapattal – Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang – találkozhattak, mégpedig egy ünnepi esemény alkalmából. Belváros önkormányzata 2014-ben újította fel az Olimpia parkot, amelyen belül létrehozták az Olimpikonok Falát: erre az újkori olimpiák történetének kezdetéig visszamenőleg valamennyi aranyérmes magyar olimpikon neve felkerült. Emellett 2016-ban avatták fel a Paralimpikonok Falát, majd idén január 17-én mutatták be a dicsőségtábla azon részletét, amelyre a rövid távú gyorskorcsolyázó férficsapat tagjainak neve került fel, így vált teljessé az ötkarikás bajnokok emlékhelye. Joggal, hiszen ezek a tehetséges fiatalemberek a phjongcshangi téli olimpián csapatban aranyérmet szereztek, ami a sportág magyar történetében még soha nem fordult elő, sőt az sem, hogy téli olimpiáról Magyarország aranyérmet tudott volna hazahozni.

A bajnokok nehezen szabadultak: egy autogrammot vagy egy szelfit mindenki szeretett volna
(fotó: Keresztesi Balázs)

A fiúk tehát történelmet írtak, és miközben Belváros önkormányzata a parkbeli ünnepséget készítette elő, a csapat újra rekordot döntött: a hétvégén a hollandiai Európa-bajnokságon a legjobbnak bizonyultak, így a bronzérmes női csapattal közösen összesen négy arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet hoztak haza, amivel Magyarország az éremtábla élén végzett.


A sportolókat Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere köszöntötte, aki elmondta, az itt élő emberek számára fontos a sport.

A dicsőségtábla előtt
(fotó: Keresztesi Balázs)

– Belváros önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy az itt élők számára megteremtsük az összes feltételt az egészséges, aktív mindennapokhoz, és ehhez széles körű sportolási lehetőségeket biztosítsunk – fogalmazott a polgármester. – Az elmúlt években több fitneszparkot létesítettünk. Parkjaink kialakításakor, fejlesztésekor kiemelt szempont a sportpályák és eszközök elhelyezése – legyen szó korszerű kosárlabdapálya kialakításáról vagy pingpongasztal telepítéséről –, támogatjuk az iskolások úszásoktatását, az idős korosztály kondicionáló tornán való részvételét. A fiatalok kiemelkedő sportteljesítményét ösztöndíjakkal ismerjük el, és mindeközben folyamatosan dolgozunk a Belvárosi Sportközpont megvalósításán.

Kapcsolódó Cikkek