EUR: 323,25 Ft
CHF: 290,75 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Kecskemét

Bemutató a stúdiószínházban

Nemrég mutatta be a kecskeméti Katona József Színház társulata Bertold Brecht ritkán játszott drámáját, a Baalt a Ruszt József Stúdiószínházban. Az előadást Zsótér Sándor állította színpadra, aki itthon talán legjobban ismeri Brechtet.

Zsótér Sándor szokásához híven állandó munkatársával, Ungár Júliával újrafordíttatta Bertold Brecht ritkán játszott legelső művét, amelyet a szerző több változatban is megírt. Így született meg a kecskeméti verzió A Baal nevű ember életpályája címmel. Baal egy gátlástalan, amorális, öngyilkosjelölt költő, aki képtelen megutáltatni magát a világgal, pedig valójában olyan személyiség, akit senki sem szerethet igazán. Ugyanakkor ő is vágyik egy másfajta életre.


Baal megformálója Kocsis Pál színművész

– Ez a külső megítélése ennek az embernek, ami szerintem nagyon fontos, hiszen pont azt próbáljuk meg elemezni, hogy mi lenne, ha lehántanánk róla az úgynevezett társadalmi, erkölcsi normákat, a civilizáció által meghatározott szabályrendszereket, kereteket, a vallással együtt. Ha így önmagában vizsgálnánk meg ezt az embert, akkor vajon ugyanezt mondanánk-e róla – nyilatkozta a Baalt megformáló Kocsis Pál Jászai-díjas színművész a KTV híradójának.

A darabban Kocsis Pál meggyőző és felkavaró szerepformálása mellett több emlékezetes színészi alakítást láthatunk. Csombor Teréz, Danyi Judit vagy Magyar Éva alakítása fontos eleme az előadásnak, és a két egyetemi hallgató, Nagy Katica és Konfár Erik nevét is joggal említhetjük. A Baal nem könnyű darab, semmiképp sem könnyed szórakozás, hanem olyan mű, amely mély nyomokat hagyhat azokban, akik hajlandók arra, hogy szembenézzenek a mű nyers őszinteségével.

Kapcsolódó Cikkek