EUR: 327,35 Ft
CHF: 301,59 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Külföld

Berlinben és Párizsban is százezrek ünnepelték az újévet

Keddre virradó éjszaka a német és a francia fővárosban is tömegek ünnepelték az utcán a beköszöntő újévet.

Berlinben százezrek vettek részt a városközpontban rendezett zenés szilveszteri-újévi partin, ahol az ünneplők éjfélkor hatalmas tűzijátékban gyönyörködhettek.


A rendezvény kora este kezdődött a Brandenburgi kaputól a Győzelmi oszlopig terjedő két kilométeres sugárúton, ahol mások mellett olyan énekes popzenészek léptek fel, mint DJ Bobo, Bonnie Tyler és Eagle Eye Cherry.

Az emberek már kora délután gyülekezni kezdtek, és a helyszín ellenőrzött bejáratait a rendőrségnek este fél 11 tájban le kellett zárnia az összesereglett hatalmas tömeg miatt. A rendőrök a helyszínre petárdát nem engedtek bevinni, a mulatságot közlésük szerint hajnalig semmilyen nagyobb incidens nem zavarta meg.


Párizsban is tűzijátékkal, valamint a Diadalívre vetített látványos fényshow-val dobták fel a szilveszteri mulatságot, miközben szigorú biztonsági intézkedésekkel vigyáztak az ünneplőkre a francia főváros évek óta fennálló terrorfenyegetettsége miatt.

A BFMTV televíziós csatorna helyszíni felvételeiből ítélve a franciák százezrei gyűltek össze Champs-Élysées sugárúton az újév beköszöntét megünnepelni.

Ugyanoda szilveszter napjára is tüntetést jelentettek be az úgynevezett sárga mellényes mozgalom tagjai, megmozdulásuk azonban az első jelentések szerint ezúttal békésen zajlott.

A hatóságok szerint a párizsi rendezvények nyugalmára 12 ezer rendőr vigyázott, és további 6 ezer tűzoltó és mentős volt készenlétben. A beeresztő pontokon ellenőrizték az érkezők zsebeinek tartalmát, le kellett oldaniuk az övüket, és sem üvegpalackot, sem tűzijátékot vagy petárdát nem vihettek magukkal.

Más francia városokban is magas szintű ilyenkor a belügyi erők készenléte, miután szilveszter éjszakáján évről évre autók százait gyújtják fel zavargók Franciaországban.

Kapcsolódó Cikkek