2019. június 26., szerda
János, Pál

Külföld

Berlusconi már 24 éve a politikai színtéren

Negyedévszázados évfordulóját ünnepelte pénteken a Hajrá Olaszország (FI), az olasz jobbközép irányzatú párt, megalapítását ugyanis 1994. január 18-án jelentette be Silvio Berlusconi, akinek politikai pályafutása akkor vette kezdetét.

A korábban mindenekelőtt építőipari és médiavállalkozóként ismert Silvio Berlusconi akkor mesterséget váltott, a politika porondjára lépett, s pártja nevét is az olaszok számára legnépszerűbb és legkedveltebb tevékenységtől, a labdarúgástól vette kölcsön: Forza Italiának, vagyis Hajrá Olaszországnak keresztelte el az új politikai alakulatot. A FI azóta sem változtatta meg nevét számos más olasz párttal ellentétben.


Silvio Berlusconi színre lépésével új politikai korszak kezdődött Olaszországban, amelyet második köztársaságnak neveztek el, és egészen a tavaly megalakult Öt Csillag Mozgalom (M5S) – Liga alkotta kormányig hivatalba lépéséig tartott.

A politikus Berlusconi és a Hajrá Olaszország 1994-ben az olasz politikát és az akkori “hagyományos” pártokat, főleg a kereszténydemokratákat és a szocialistákat magával sodró Tiszta Kezek (Mani Pulite) korrupcióellenes ügyészi vizsgálatsorozattal egy időben született meg. Az FI ötletét, szlogenjeit, programját Silvio Berlusconi és legközelebbi munkatársai dolgozták ki. A párt alapítója volt többek között Antonio Tajani, az Európai Parlament jelenlegi elnöke, a Berlusconi jobbkezének számító Marcello Dell’Utri, aki jelenleg maffiavádak miatt börtönbüntetését tölti, valamint a szintén emiatt elítélt Cesare Previti, Berlusconi egykori ügyvédje.


Elemzők szerint az FI forradalmi újdonságot képviselt a 25 évvel ezelőtti Itáliában. Teljesen új politikai módszereket és új politikai nyelvezetet honosított meg: Berlusconi szlogenje az volt, hogy ha sikeres volt vállalkozóként, politikusként is hasonló eredményeket lesz képes felmutatni. Elsőként személyesítette meg a multimilliomos, menedzser-kormányfőt, aki az országot vállalataként kívánta sikerre vezetni.

Berlusconi volt az első politikusok egyike, aki saját média- és televízióbirodalmát politikai pályafutásához használta fel. Bekerült az olasz politikai kommunikáció történetébe, amikor 1994. január 26-án saját kereskedelmi csatornáin videóüzenetben jelentette be, hogy az FI indul a választásokon, és ő lesz a párt miniszterelnöke. “Itália az az ország, amelyet szeretek” – szólt Silvio Berlusconi elhíresült első mondata. Három hónappal később, az 1994 áprilisi parlamenti választásokon, az FI húsz százalékkal a legnagyobb párt lett, és kormányra került az Umberto Bossi vezette Északi Liga, a Gianfranco Fini vezette Nemzeti Szövetség (AN) és a kereszténydemokrata pártok támogatásával.

Berlusconi első kormánya 1994 decemberéig tartott, amikor a Tiszta Kezeket vezető államügyész, Antonio Di Pietro is távozott tisztségéből – akkori saját megfogalmazása miatt azért, mert túl közel jutott a korrupció “forrásához”.

Silvio Berlusconi és pártja az utóbbi 25 évben minden parlamenti választáson indult, és akárhányszor Berlusconi miniszterelnöknek jelölte magát, csak Romano Prodival szemben veszített (1996, 2006). Berlusconi 2001-ben és 2008-ban is választást nyert, és ismét miniszterelnök lett. Akkor szintén a televízióban választási szerződést írt alá az olaszokkal, ami újabb nyertes kommunikációs fogásnak bizonyult. Hasonlóan sikeres jelszóként hatott a “kevesebb adót mindenkinek” – választási szlogenje is. Az FI-t 2007 és 2013 között a Szabadság Népe (PdL) gyűjtőpárt helyettesítette, majd visszatértek az ederedeti elnevezéshez.

Berlusconi politikai karrierje 2011-ben gyengült, amikor Mario Monti váltotta le, majd 2013-ban, amikor több tucatnyi vizsgálat és vádemelés után végül jogerősen adócsalásért ítélték el, és megfosztották parlamenti mandátumától, amelyet tavaly szerzett vissza. Személyes karizmáját a 2011-ben kirobbant bunga-bunga szexbotrány is gyengítette.

A Hajrá Olaszország és az idén 83 éves Silvio Berlusconi huszonöt éves története elválaszthatatlan egymástól, az FI nem más, mint maga Berlusconi. Nem véletlen, hogy a pártvezérnek eddig egyetlen utódja sem akadt. A HuffingtonPost.it hírportál azonban megjegyezte, hiába a negyedévszázados politikai jelenlét, Berlusconi kora végleg elmúlt, mintha egész évszázad telt volna el 1994-től.

Az FI a tavalyi parlamenti választásokon 14 százalékkal teljesített, és a párt azóta is 10 százalék körül áll a felmérésekben. Az olasz jobbközép élére az erősebb Liga került Matteo Salvinivel, de a FI továbbra is a mérleg nyelvét jelentheti egy esetleges következő jobbközép kormányban. Silvio Berlusconi pártja 25. évfordulóján jelentette be, hogy indulni készül a májusi európai parlamenti választásokon.

Kapcsolódó Cikkek