EUR: 323,93 Ft
CHF: 289,90 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Belföld

Bíróság előtt a hospice-ház vezetője

A múlt héten kezdődött a Pécsi Járásbíróságon Gy. Barbara tárgyalása. A nő egy pécsi gyermekhospice-ház, a Dóri Ház vezetője, akit most 22 milliós hűtlen kezeléssel vádol az ügyészség.

Egy éve, a választási kampányhoz közeledve, és korábban is, időről időre támadták az ellenzéki pártok és a hozzájuk hű médiumok a kormányt a pécsi Dóri Ház ügyében. A hospice-házat üzemeltető Szemem Fénye Alapítvány vezetője, Gy. Barbara ugyanis rendszeresen azt hangoztatta, hogy késve és kevés állami támogatást kapnak, emiatt veszélybe került a Dóri Ház működése. Balog Zoltán korábbi emberi erőforrások miniszter a saját tárcavezetői keretéből évi 5-7 milliós támogatást biztosított az alapítványnak.MTI Fotó: Sóki Tamás

Gy. Barbara – aki a saját beteg gyermeke miatt hozta létre az alapítványt – szerint 2015 óta küszködnek működési gondokkal. A nehéz helyzet ellenére azonban, úgy tűnik, hogy maga Gy. Barbara sem bánt jól az alapítvány pénzével. A múlt héten kezdődött az a per, amelyben a vezetőt jelentős, mintegy 22 millió forintnyi vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolta meg az ügyészség.

Gy. Barbara ellen az a vád, hogy már 2015–2016 között megrövidítette az alapítvány vagyonát, vagyis abban az időszakban, amikor gyakran panaszkodott, és a kormányt tette felelőssé. Az ügyészség szerint Gy. Barbara a kuratórium elnökeként  „az alapítvány céljaival nem összeegyeztethető kifizetéseket teljesített”, ráadásul a kuratórium valós működése nélkül, mert mint kiderült, a háromtagú bizottság nem tartott üléseket.


A kifizetések között egy 12 millió forintos kölcsön is szerepelt, amelyet Gy. Barbara egy munkatársának adott, aki soha nem fizette vissza. Ezenkívül másfél millió forintot költött márkás ruházati cikkekre, valamint hétmillió forintból utazott el Torontóba, Ottawába és Los Angelesbe, különböző menedzseri képzésekre.

Gy. Barbara a kölcsönnel kapcsolatos kérdésekre nem válaszolt a Pécsi Járásbíróságon, azonban tudni lehet, hogy a pénzt az egyik ápoló kapta, aki néhány hónappal később meghalt. A külföldi utazásokat a vezetői képzések szükségességével magyarázta, a luxusruhákkal pedig elmondása szerint az alapítvány adományboltjait akarta felfuttatni.

Kapcsolódó Cikkek