2019. június 27., csütörtök
László

Külföld

Brexit: Brüsszel nem engedi el a briteket az Unióból

Mint arról már beszámoltunk, valószínűleg elbukik a brit kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány, mivel kedden az alsóházi konzervatív párti képviselők a Brexit-megállapodás, és nem Theresa May brit miniszterelnök ellen szavaztak.

Az Origo beszámolója szerint Ez egyáltalán nem jelentett meglepetést, a döntést előre lehetett tudni. Egyrészt azért, mert a brit politikusok körében valójában soha nem volt többsége a kiválásnak, arról a nép döntött, másrészt az eredendően maradáspárti Theresa May olyan megállapodást tudott csak összehozni a brüsszeli elittel, ami a távozáspártiakat sem elégítette ki. Így valójában csak azok szavaztak a megállapodásra, akik konkrétan a miniszterelnökre akartak szavazni.


Számos kommentár, elemzés és vélemény született a teljes brüsszeli elitet megrengető döntésről, több magyarázat is született arra, mi vezetett ide. Amiben az elsöprő többség egyetért: a brit emberek megelégelték a tömeges, ellenőrizetlen bevándorlást, és a brüsszeli vezetők erősen migrációpárti politikáját – tudatja a portál.

Ez a hatalmas kudarc egyértelműen megrengette a brüsszeli bürokratákat és a londoni elitet, akik nem tudtak és nem is akartak a nép akaratának megfelelően cselekedni.


A magyar kormány és Orbán Viktor személyesen is hangoztatta támogatását a szigetország felé, és azért kampányolt, hogy a britekkel együtt változtassák meg a brüsszeli elitet.

Március végén lejár a kilépésre rendelkezésre álló két év: ekkor Nagy-Britanniának a brit polgárok döntése értelmében távoznia kell az unióból. Megállapodás hiányában ez egy rendezetlen brexit lenne, amivel a tehetetlen brit politikai elit saját polgárait büntetné. A vezető uniós politikusok pedig titokban ünnepelnek: jó példa erre a német külügyminiszter nyilatkozata, aki már a brexit esetleges elhalasztásáról beszélt – számol be az Origo.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek