EUR: 317,63 Ft
CHF: 280,63 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Iain Lindsey: Budapest jobb, mint London

Lassan három éve él hazákban Iain Lindsay, Nagy-Britannia budapesti nagykövete, aki ez idő alatt nemcsak a fővárosba, hanem a Balatonba is beleszeretett. A diplomata a Lokálnak azt is elárulta, hogy mi az a három dolog, ami megvan Budapestben, de Londonban vagy Párizsban nincs.

Nagykövetként hazája mellett egyre jobban ismeri Magyarországot is. Ön szerint miben hasonlít egymásra a két ország kultúrája?


Mi, britek imádunk nosztalgiázni. A kultúránk sajátos jellemzője, hogy kombinálja az újat és a régit. Régin érthetjük a tradicionális királyi családot, a teát, az emeletes buszokat vagy a Buckingham-palotát. Ezeket használja nagyon sok modern brand, megjelennek a kortárs tárgyakon. Azok az emberek, akik elmennek Londonba, nemcsak az őrségváltást nézik meg, hanem a Tate Modernbe is ellátogatnak, mert az Egyesült Királyság fővárosa is ilyen speciális kombinációja a réginek és az újnak.

Sokan állítják ezt Budapestről is. Egyetért?


Igen. Magam is arra jutottam, hogy London és Budapest bár méretében különböző, és London inkább multikulturális közeg, ebben mégis hasonlók. Az Országház, a Lánchíd, a Hősök tere a klasszikus értékeket képviselik, míg a város egyes területei a kortárs építészet alkotásaival vannak tele. Emellett, Londonhoz hasonlóan, Budapest is egy kiválóan élhető város.

Iain Lindsay brit nagykövet a Diplomata Vásáron2018. december 2-án.
MTI/Máthé Zoltán

Mit tudnak a barátai, ismerősei Magyarországról?

Hát, most már lényegesen többet tudnak róla. Néhány családtagom és barátom már járt itt, mások csak az után látogattak ide, hogy nagykövet lettem, és kivétel nélkül beleszerettek ebbe a városba. Ami nem is csoda, hiszen ez a világ egyik legszebb fővárosa! Nagyon kevés város rendelkezik azzal a három dologgal, ami Budapesten adott.

Mi lenne az?

Sem Párizs, sem Berlin, de London sem mondhatja el magáról, hogy lenne történelmi városrésze, hatalmas folyója és dombjai egyszerre. Ilyen adottságai csak Rómának és Prágának vannak, de ezekben a városokban kevéssé lényegesek a dombok, és a folyamaik sem ennyire grandiózusak. Vagy itt a közelben a csodás Bécs, de hol van belőle a Duna? De kiemelném a Sziget Fesztivált és a másik nagy kedvencemet, a Balatont is. Előbbinek túlnyomórészt britek a külföldi látogatói, utóbbinak viszont szerencséje, hogy még nem fedezték fel maguknak a brit turisták. Nekem, britként, a Balaton egy titok, amit úgy kell megőrizni, ahogy van.

Kapcsolódó Cikkek

 • Demetervin Pincészet – Délceg

  Demetervin Pincészet – Délceg

  A 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el “Debrecen Város Fehér Bora 2019” címet.

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.