EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Sport

Budapesten kapcsolták le a Football Leaks alapítóját

Budapesten tartóztatták le a Football Leaks nevű honlap szerkesztőjét és tulajdonosát, Rui Pintót. A 30 éves hacker nagy szerepet vállalt abban, hogy nyilvánosságra kerüljenek az elmúlt évek legkomolyabb futballbotrányai.

A portugál rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a „Cyberduna” kódnevű akció keretében, a magyar rendőrséggel együttműködve tartóztatták le Rui Pintót, a Football Leaks alapítóját. A 30 éves portugál férfit az internet bugyraiban csak John álnéven ismerték, és a hatóságok szerint egy igazi számítógépzsenivel van dolguk.


Pinto pár évvel ezelőtt az Erasmus program révén költözött Budapestre, a rendőrség szerint lekapcsolásakor nem tanúsított ellenállást, és jelen pillanatban Magyarországon van előzetes letartóztatásban, de három-négy héten belül kiadják Portugáliának.

A Football Leaks célja egyértelműen az volt, hogy titkos, botrányos adatokat szivárogtasson ki a futball világából. Amellett, hogy sztárjátékosok (Neymar, Lionel Messi, Kylian Mbappé) szerződéseinek részleteit a nyilvánosság elé tárta, olyan ügyekben is oroszlánrészt vállalt, mint a Manchester City szponzorbotránya. Legutóbb pedig Cristiano Ronaldo szexuális zaklatási ügye volt a célpont, ugyanis a Football Leaks hozta nyilvánosságra azt a nem elhanyagolható részletet, hogy a portugál sztár 2009-ben egy peren kívüli titkos egyezség révén vásárolta meg az áldozat, Kathryn Mayorga hallgatását. A Football Leaks állítólag 2015-ös alapítása óta 70 millió dokumentumot szerzett meg, ami 3,4 terabyte-nyi anyagot jelent.

A futballbotrányok főszereplői szeretik Budapestet, ismeretes, hogy a szingapúri sportfogadó maffia egyik jelentős alakja, Wilson Raj Perumal is a magyar fővárosban él.

Kapcsolódó Cikkek