EUR: 334,70 Ft
CHF: 306,00 Ft
2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

Egyéb I.kerület

Busójárás a Corvin téren

Répásy Zsolt busói

A felújított Budai Vigadó belső közösségi tere (Fotó: Máté Krisztián)

Már nemcsak kívülről ragyog a a Corvin téri épület (Fotó: Máté Krisztián)

A mohácsi busójárás megújuló hagyományát bemutató kiállítás látható a Corvin téren gyönyörűen felújított Hagyományok Háza Kallós Zoltán termében. A farsangi tárlaton a leghíresebb helyi álarckészítők munkái mellett a National Geographic magazinban is többször publikált fotós, Répásy Zsolt képeit és Kolbe Mihály grafikáit is meg lehet tekinteni. Az egyedülálló kiállításon részt vesznek a helyi hagyományt éltető busók is.

Az UNESCO által szellemi kulturális örökségként elismert mohácsi busójárást bemutató tárlat méltó helyen van a felújított Budai Vigadó új kiállítótermében. Az ünnep, ahogyan a farsang is, kitüntetett, különleges jelentőségű időszak, amelynek lényege az újraéledésben rejlik. A mohácsi busójárás története során különböző változásokon ment keresztül, de megújult formájában napjainkig fennmaradt. A Kallós Zoltánról elnevezett kiállítótérben március 5-ig, húshagyókeddig látogatható a kiállítás, amely a mohácsi busójárás megújuló hagyományát kívánja bemutatni, és arra is választ ad, hogy miként marad élő, és hogyan tud megújulni a néphagyomány. A kiállítás bemutatja azokat a külső szem által nehezebben észrevehető tényezőket is, amelyek egy szokás mozgatói lehetnek, és amelyek egy hagyomány továbbéléséhez szükségesek.


Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.