2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Külföld

Íme az új úszódressz cápatámadás ellen

Ausztrál kutatók olyan újszerű úszóöltözetekkel kísérleteznek, amelyek jobban védik viselőiket a cápatámadásoktól – közölték kedden az adelaide-i Flinders Egyetem szakemberei.

A dél-ausztráliai város egyetemének kutatói állami támogatással olyan neoprén anyaggal kísérleteznek, amely a vágások és harapások következményeit, különösen az ezekkel járó vérveszteséget hivatott mérsékelni a cápatámadások áldozatainál.


“Tudatában vagyunk annak, hogy ez nem fog védelmet nyújtani minden sérüléstől, és megakadályozni a töréseket, roncsolódásokat” – hangoztatta a szakemberek egyike, Charlie Huveneers. Mint mondta, a legtöbb halálos áldozat cápatámadások esetén a súlyos vérveszteség miatt van.

Huveneers szerint van remény arra, hogy kevesebb életet és sérülést követeljenek a cápatámadások, ha sikerül mérsékelni a vérveszteséget és a bajba jutottak is gyorsabban jutnak orvosi segítséghez.

Ahhoz képest, hogy az ausztrál partoknál több millióan fürdőznek vagy sportolnak, a cápatámadások száma elenyésző. A Sydney városában működő Taronga állatkert szerint tavaly huszonhét ilyen incidenst regisztráltak, 2017-ben tizennyolcat, 2016-ban huszonhatot. 2018-ban egy halálos kimenetelű támadás volt a Whitsunday szigeteknél, a Nagy-korallzátonynál. Minden egyes cápatámadás azonban nagy médiafigyelmet kap, és ismét felszítja a biztonságról folytatott vitát.

Kapcsolódó Cikkek