EUR: 323,42 Ft
CHF: 291,72 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Külföld

Íme az új úszódressz cápatámadás ellen

Ausztrál kutatók olyan újszerű úszóöltözetekkel kísérleteznek, amelyek jobban védik viselőiket a cápatámadásoktól – közölték kedden az adelaide-i Flinders Egyetem szakemberei.

A dél-ausztráliai város egyetemének kutatói állami támogatással olyan neoprén anyaggal kísérleteznek, amely a vágások és harapások következményeit, különösen az ezekkel járó vérveszteséget hivatott mérsékelni a cápatámadások áldozatainál.


“Tudatában vagyunk annak, hogy ez nem fog védelmet nyújtani minden sérüléstől, és megakadályozni a töréseket, roncsolódásokat” – hangoztatta a szakemberek egyike, Charlie Huveneers. Mint mondta, a legtöbb halálos áldozat cápatámadások esetén a súlyos vérveszteség miatt van.

Huveneers szerint van remény arra, hogy kevesebb életet és sérülést követeljenek a cápatámadások, ha sikerül mérsékelni a vérveszteséget és a bajba jutottak is gyorsabban jutnak orvosi segítséghez.

Ahhoz képest, hogy az ausztrál partoknál több millióan fürdőznek vagy sportolnak, a cápatámadások száma elenyésző. A Sydney városában működő Taronga állatkert szerint tavaly huszonhét ilyen incidenst regisztráltak, 2017-ben tizennyolcat, 2016-ban huszonhatot. 2018-ban egy halálos kimenetelű támadás volt a Whitsunday szigeteknél, a Nagy-korallzátonynál. Minden egyes cápatámadás azonban nagy médiafigyelmet kap, és ismét felszítja a biztonságról folytatott vitát.

Kapcsolódó Cikkek

  • Eltűnt egy férfi rendőri intézkedés közben

    Eltűnt egy férfi rendőri intézkedés közben

    Továbbra sem találják azt a férfit, aki három nappal ezelőtt feltételezhetően a Loire folyóba esett a nyugat-franciaországi Nantes-ban, amikor a rendőrség a Zene Ünnepe végén vitatott módon feloszlatta a bulizó fiatalokat.

  • A marsi légkör ingadozó metánszintje rejtély a tudósok számára

    A marsi légkör ingadozó metánszintje rejtély a tudósok számára

    A korábban mérteknél háromszor több metánt észlelt a múlt héten a Mars légkörében a NASA Curiosity nevű marsjárója, a hétvégén megismételt mérések azonban kimutatták, hogy jelentősen csökkent a metánszint, egymilliárd részecskéből kevesebb mint egy egység metán, ami szinte azonos a Curiosity által korábban rendszeresen észlelt háttérszintnél – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal hétfő este.