EUR: 323,43 Ft
CHF: 290,88 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb I.kerület II.kerület III.kerület XI.kerület XII.kerület XXII.kerület

Családi produkciókkal ünnepli 20.évadát a Vojnovich-Huszár Villa – Két évtizede otthon a kultúra és a közösség szolgálatában

 

Rohmann Ditta és Rohmann Imre új évi családi koncertjével folytatódott a Vojnovich-Huszár Villa 20. évada. A kulturális és közösségközpontú társasági élet helyszínéül szolgáló villa működését a törzsközönség tagjai által létrehozott közhasznú egyesület segíti. A hely jó hírét maguk a vendégek terjesztik Budától Pesten át a főváros környéki agglomerációig.

A főleg családi produkcióknak szentelt ünnepi évad kapcsán Ligeti Zsuzsával, a Vojnovich-Huszár Villa Kulturális Közhasznú Egyesület alelnökével beszélgettünk.


– 2002-ben költöztünk Budafokra, még azon a nyáron felfedeztük a helyet, amelynek mesés kertjében akkor éppen Zerkula János prímás és felesége, Regina asszony muzsikált, és táncoltatta meg a közönséget. A környezet és a háziak kedvessége, no meg Zerkula János levett a lábunkról. Itt ragadtunk – mesélte Ligeti Zsuzsa. Hozzátette, miután összeismerkedtek a házigazdákkal, egyre jobban átlátták: önerőből és kétkezi munkával fedezve a költségeket, nem könnyű a villa fenntartása, az előadóművészek honoráriumának előteremtése.

– Az estek után lehet beszélgetni a zenészekkel és egymással is, finom falatok és borok kíséretében, amellyel a házigazda Fodor család vendégül lát minket. Egymásra találtunk itt mi, zene- és irodalomszerető emberek. Világossá vált, hogy külső támogatás híján, csak a jegybevételekből nem lehet megszervezni az esteket, és mivel nem akartuk, hogy ezeknek az összejöveteleknek vége szakadjon, magából a törzsközönségből verbuváltunk támogatókat – számolt be Ligeti Zsuzsa.


– Elhatároztam, hogy megpróbálok pályázatok írásával segíteni. Öt alkalommal sikerült az NKA-tól 300-500 ezer forintot nyernünk, és tavaly az MMA is adott 400 ezer forintot. A legfontosabb támogatóink mégis az idelátogató magánszemélyek. A villa éves forgalmának bő egy harmada az ő adományaikból származik. A szűkös anyagi keretből propagandára nem futja, így maga a közönség viszi az estjeink jó hírét Dél-Budától Észak-Pesten át a főváros agglomerációs településeiig.

Ligeti Zsuzsa grafikusművészként alkotótevékenységével is támogatja a villa működését. – Több alkalommal rendeztünk már jótékonysági vásárt a grafikáimból. Most a villa száz évnél is idősebb Bechstein zongorája felújítására zenészeket ábrázoló rajzaimból naptárt állítottam össze 2019-re. A rajzok egy része a villában készült, ahol gyakran modelljeim a fellépő művészek. Aki támogatja legalább 2500 forinttal a zongora felújítását, ajándékba kap egy naptárt. E mellett kiváló zongoraművészeink adnak jótékonysági estet a zongoráért, Hegedűs Endre nyitott óriási sikerrel, február 23-ra pedig Szabó Marcellt várjuk.

Kapcsolódó Cikkek