2019. június 20., csütörtök
Rafael

Egyéb XIV.kerület

Cseh László: Rólam is szólhat ez az év

Cseh László, a BVSC úszója bő egy hónapja ünnepelte 33. születésnapját, és néha már fájdalmai vannak, de nem adja fel. Sőt kész arra, hogy pillangóban kivívja a világbajnoki részvételt – abban az úszásnemben, amelyben a magyarországi mezőny is félelmetes. És közben az is kiderült, hogy Plagányi Zsolt edző miért csak a kétszeres világbajnoknak engedi meg, hogy sapka nélkül ússzon.

Cseh László a tőle megszokott fanatizmussal vetette bele magát a munkába (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó, valamint edzője, Plagányi Zsolt most igazolt Egerből a BVSC-Zuglóhoz, ahol az évek óta zajló szakmai és többmilliárdos infrastrukturális fejlesztések eredményei nem csak az utánpótlássportban vagy az úszásoktatásra járó gyermekek számának emelkedésében mutatkoznak meg. A 2017-es vizes világbajnokságon a BVSC-Zugló volt a második legeredményesebb magyar egyesület, de a 14 szakosztály sportolói is egyre jobb eredményeket érnek el, a vívástól a birkózásig.
Cseh László tehát jó helyre került, és gőzerővel készül az új feladatokra. – Amikor már a tricepszem is begörcsölt, meg utána a vádlim is, meg a talpam is, akkor úgy éreztem, hogy itt a vége – mondta az egyik reggeli fárasztó edzése után Cseh László, aki persze még nem vonul vissza, hiszen imádja az úszást, és bízik abban, hogy még világszinten is lehet keresnivalója. De ehhez először a magyar vetélytársainál is jobbnak kell lennie.
– Március végén lesz a magyar bajnokság, ott be kell tudni kerülni a csapatba, nagyon erős a magyar pillangóúszó-mezőny, úgyhogy nem lesz könnyű dolgom, főleg úgy, hogy a tavalyi Eb-s időeredmények is nagyban számítanak. Tehát gyakorlatilag azoknál kell jobb időket elérnem, hogy a legjobb kettőbe bekerüljek – mesélte a hatszoros olimpiai dobogós klasszis, akinek 100 és/vagy 200 pillangón a 18 éves Milák Kristóf, a 22 éves Kenderesi Tamás és a 25 éves Biczó Bence is várhatóan ellenfele lesz a koreai világbajnokság, majd – remélhetőleg – a tokiói olimpia felé vezető úton.
– Szerencsére a két ünnep között is végeztünk edzéseket. Karácsony előtt egy betegség miatt elég sokat kihagytam, ami egy picit visszavetett – mondta Cseh, aki nem szereti, ha akár csak néhány napot is ki kell hagynia, hiszen az a célja, hogy az idei év róla szóljon. Főleg azok után, hogy a tavalyi közel sem sikerült tökéletesen.
– Nem minden stimmelt, nem minden volt a helyén, de azt gondolom, hogy olyan év volt, amelyből megpróbáljuk azokat a dolgokat kidobni, amelyek nem működtek, és csak azokat a dolgokat előtérbe helyezni, amelyek működtek, vagy amelyekről már tudjuk, hogyan kell helyesen csinálni.


Cseh László idén is a tőle megszokott lelkesedéssel vetette bele magát a munkába. Persze egyre jobban figyel teste visszajelzéseire, így a BVSC-s különítmény rangidősének néha 10 perccel hamarabb befejeződik az edzés, mint a többieknek. – Ő az egyetlen versenyző, aki sapka nélkül úszik az uszodában. A sapka mindenkinek kötelező, és amikor ezt kérdezgetik a gyerekek, akkor azt mondom, hogy erre az első világbajnoki egyéni érem, netán aranyérem után lehet visszatérni. Lacinál ez nem kérdéses, neki megvannak ezek az érmei – mondta az indokolt kivételezésről Plagányi Zsolt, Cseh László edzője.

Kapcsolódó Cikkek