EUR: 323,95 Ft
CHF: 292,31 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb XIX.kerület

Cselekvés helyett egyszerűbb a kalapolás?

Kétmilliárd forintot kért Gajda Péter (MSZP) a Kossuth téri piac felújítására Varga Mihály pénzügy-minisztertől, azt sugallva, csak azért nem valósult meg annak rendbetétele, mert a kormány két éve nem ad erre fejlesztési forrást. A kispest.info rámutat, korábban Gajda épp azzal dicsekedett, az önkormányzatnak másfél milliárd forint költségvetési tartaléka van, és nemrég felvettek egymilliárd forint hitelt. Dódity Gabriella (Fidesz–KDNP) szerint a levél nem más, mint politikai hangulatkeltés, hiszen pályázatot sem adtak be a piac felújítására, és még egy fejlesztési alapot is képtelenek voltak létrehozni a nyereségből.

Pénzt kér a kormánytól Gajda a Kossuth téri piac felújítására, miközben pályázatot nem tudtak beadni a források megszerzéséhez

− Nem több, mint politikai hangulatkeltés az a levél, amelyben kétmilliárd forintot kér Gajda Péter (MSZP) a kormánytól a Kossuth téri piac fejlesztésére. Teszi mindezt úgy, hogy egy pályázatot is képtelenek voltak beadni a fővárosi önkormányzathoz a felújításra – mondta lapunknak Dódity Gabriella. A Fidesz–KDNP frakcióvezetője nem érti, hogy a baloldali városvezetés mi alapján kér a kormánytól kétmilliárd forintot. Mint mondta, ezek szerint vannak látványtervek, költségbecslés is, amely a kiadást részletezi, és ütemezés is, hiszen egy meglévő, működő piacot kell újjáépíteni. Hozzátette: örül, ha mindezek végre elkészültek, csak azt nem érti, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra, és miért nem pályáztak a felújításra a fővárosnál.


Dódity Gabriella rávilágított, bár Gajda Péter azt állítja, a Kossuth téri piac csak viszi a pénzt, a vagyonkezelő kimutatása szerint 150 millió forint nyereséget termelt az elmúlt években. Mint mondta, ebből már rég lehetett volna egy felújítási alapot képezni, amely önerő lehetne a pályázathoz. De nyilván egyszerűbb a kormányra mutogatni, mint tenni valamit. Dódity Gabriella szerint az önerőn túl is volna mihez nyúlni, hiszen Gajda Péter tavaly nyáron még azzal dicsekedett, hogy másfél milliárd forint a költségvetési tartaléka az önkormányzatnak.

– Ha mindehhez hozzávesszük azt is, hogy a kormány 2013-ban átvállalta az önkormányzat 1,8 milliárd forintos adósságát, és hozzáadjuk azt az egymilliárd forint hitelt, amelyet az önkormányzat tavaly vett fel, újabb közel hárommilliárdos tételnél tartunk – mondta a Fidesz–KDNP frakcióvezetője. Hozzátette: számos, a kormány, illetve a főváros által támogatott felújítás is tehermentesíti az önkormányzatot, elég csak a pályázati pénzből megújuló wekerlei kis piacra, az Eötvös KRESZ-parkra, a Csokonai utcában hamarosan épülő sport- és szabadidőparkra, a megújuló KAC-pályára, a nemrég átadott Szivárvány Óvodára és a kültéri kézilabdapályára gondolni. Szerinte az is megmosolyogtató, hogy most kétmilliárd forintot kérnek, de amikor kaphattak volna, nem kértek kormányzati támogatást az egészségügyi intézet felújítására. Az Egészséges Budapest Program igényfelmérőjében azt jelezték a minisztériumnak, minden felújításra rendelkezésre áll az önkormányzatnál a pénz, így Kispest elesett a kormányzati támogatástól.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek