EUR: 323,25 Ft
CHF: 290,75 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Debrecen

Csillagokkal értékelt biztonság

Négycsillagos minősítést kapott a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház központi radiológiai diagnosztikai osztálya az ott alkalmazott sugárvédelmi megoldások alapján. Az intézmény speciális részlege az állami szolgáltatók közül Magyarországon egyedüliként szerezte meg az elismerést.

A minősítési rendszert az Európai Radiológusok Társasága hozta létre. Az ESR EuroSafe Imaging Stars arról ad tájékoztatást, hogy egy radiológiai egység mennyire tartja be a sugárvédelem alapelveit, mennyire figyel a minőségbiztosításra és a betegbiztonságra. A minősítést bármelyik radiológiai intézmény megpályázhatja. Összesen 21 kritériumnak kell megfelelni, amelyek hat csoportba sorolhatók: optimálás, indoklás, minőség és biztonság, oktatás, kutatás, előírásoknak való megfelelés. Egy intézmény összesen 21 pontot kaphat. 8 pontért egy, 10 pontért kettő, 12 pontért három, 14 pontért négy, 16 pontért pedig öt csillag jár. A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház központi radiológiai diagnosztikai osztálya kiérdemelte a négycsillagos minősítést.


– Az osztályon 2017 júniusában indítottuk el a saját dózismonitorozási protokollunkat. Ez az eljárásunk másfél év alatt jelentős fejlesztéseken esett át, és a mindennapos rutin részeként beépült a képalkotás folyamatába. Tevékenységünk során az ionizáló sugárzással dolgozó képalkotó módszerek közül a CT, a mammográf és az angiográf valamennyi vizsgálatának dózisadatait rögzítjük, közöljük a pácienssel, értékeljük, és ezzel optimalizáljuk is ezen beavatkozásokat. Így valósítható meg a dózisoptimalizáció folyamata, illetve az intézményi irányadó dózisszintek meghatározása. A minősítés alapját ezen protokollok megléte jelentette – tájékoztatott Bágyi Péter osztályvezető főorvos. Az eljárás leírása és a hozzá tartozó szoftver is saját fejlesztésű. Az intézménynek további céljai vannak ezen a területen.

–  Az Európiai Radiológusok Társasága (ESR) iránymutatásait figyelembe véve nem állunk meg itt. A következő időszakban a legfontosabb feladatunknak tartjuk többek között azt, hogy minimalizáljuk a képalkotó diagnosztikai beavatkozásokban részt vevő páciensek és szakdolgozók kockázatát, maximalizáljuk a diagnosztikai információt, monitorozzuk a készülékek és a vizsgálati protokollok teljesítését, ellenőrizzük a képek paramétereit, értékeljük a vizsgálatok megfelelőségét, véleményezzük a leletezés pontosságát, valamint kezeljük a komplikációkat és a váratlan eredményeket – hangsúlyozta az osztályvezető főorvos. Az EuroSafe Imaging Stars lehetőséget ad a részt vevő intézmények közötti kapcsolattartásra, ami előnyös lehet a fejlesztések és az eredmények közzétételénél is. A minősítés három évig érvényes, utána ismét pályázni kell.


Kapcsolódó Cikkek