EUR: 328,15 Ft
CHF: 300,68 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Külföld

Csütörtökön szavaz a görög parlament a macedón névváltoztatásról

Csütörtökön szavaz a parlament Görögországban a Macedóniával kapcsolatos névvita rendezéséről – jelentették hírügynökségek hétfőn.

A Reuters hírügynökség magát megnevezni nem kívánó hivatalos forrásra hivatkozva jelentette, hogy a törvényhozásban szerdán kezdenek vitát az ügyben, a szavazás pedig csütörtök délutánra várható.


Az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormány a névvita rendezéséről szóló szavazáson a múlt héten kapott – szűk többséggel – bizalmat a háromszáz tagú törvényhozásban. Noha úgy tűnik, így máris biztosította magának a csütörtöki ratifikációhoz szükséges többséget, a miniszterelnök azt mondta, legalább 151 képviselőre számít a szavazás során.

A tervezett ratifikáció ellen Athénban több tízezren tüntettek vasárnap. A görög közszolgálati televízió értesülései szerint a demonstrálók kövekkel, lángoló benzines palackokkal, festékkel dobálták, zászlórudakkal ütötték a rohamrendőröket, akik többször is jókora könnygázfelhőbe burkolták őket. Ez sok tüntetőt távozásra késztetett, és kora estére csaknem kiürült a tér. Több tüntetőt őrizetbe vettek.

Ciprasz huszonhét éves vita végére tett pontot, amikor tavaly megállapodott a macedón kabinettel arról, hogy a volt jugoszláv tagállamot Észak-Macedóniának (Észak-Macedóniai Köztársaságnak) fogják nevezni. Szkopje már elfogadta az egyezményt.

Görögország északi térségét ugyancsak Makedóniának hívják. Felmérések szerint a görögök mintegy hetven százaléka területi követelésektől tartva ellenzi, hogy a szomszédos balkáni országot Macedónia néven ismerjék el.

A névvita lezárása elengedhetetlen ahhoz, hogy Macedónia a NATO és az Európai Unió tagjává válhasson.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Nap képe: ArcMás

  A Nap képe: ArcMás

  Gigantikus képek díszítik Moszkva nyugati elővárosában a panellakások falait, ahol graffitiművészek festményei kápráztatják el az embereket.

 • Baktérium pusztítja az elsüllyedt Titanicot

  Baktérium pusztítja az elsüllyedt Titanicot

  Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

 • Életeket követelt egy villámcsapás a lengyel Tátrában

  Életeket követelt egy villámcsapás a lengyel Tátrában

  Hirtelen kitört viharban négyen életüket veszítették, és csaknem százan megsérültek csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, folyamatban vannak a mentőakciók – adta hírül legfrissebb jelentésében a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).