2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Sport

Dakar-rali: Egyórás büntetéssel 28. a magyar autós kettős a hatodik szakaszon

A 20. legjobb idővel ért célba vasárnap a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a Peruban zajló Dakar-ralin, de egy GPS-pont kihagyása miatt egyórás büntetést kapott, ezzel végül a 28. helyen zárta a hatodik szakaszt.

Összetettben a magyar páros a 25. pozíciót foglalja el.


Az Opel Dakar Team beszámolója szerint a Szalay, Bunkoczi duó egyrészt örült, mert a 20. idejével a technikai gondok ellenére meg tudta mutatni, mire képes a dűnék között, másrészt maradt benne némi hiányérzet, mert miután negyven percre megszakították a versenyt – valaki elakadt a pálya egy szűk részén -, rásötétedett a magyar párosra, emiatt volt egy GPS-pont, amelyet többekkel együtt nem tudott érinteni. Ezért utóbb egyórás büntetés járt – a viadal honlapja szerint.

“Borzalmasan nehéz nap volt, ha most újra kellene kezdenem, lehet, hogy nem vállalnám. – idézte a közlemény Szalay Balázst. – Hosszú dűnézéssel kezdtünk, és nagyon élveztük, mert a Grandland X remek formában szelte a homokdombokat. Aztán odaértünk egy dűnéhez, amelyen öt-hat autó ásott, mi kikerültük őket, és megálltunk egy dűneletörésnél, hogy szétnézzünk, csakhogy utána már akárhogy igyekeztem, a motor nem indult újra, csak miután hagytuk egy kicsit lehűlni”.


Mint mondta, ettől kezdve már nem merte leállítani, még a defektes kereket is a szervizponton cserélték ki, de ott is be kellett tolni a kocsit.

“Mégsem ez volt a legnagyobb problémánk, hanem az, hogy valaki elakadt a pálya második részének vége felé, emiatt a mezőnyt negyven percig váratták, és közben ránk sötétedett. Volt egy GPS-pont, a 108-as, amit sötétben egyszerűen nem lehetett megközelíteni. A velünk együtt, kicsivel előttünk és utánunk érkezők közül senki meg sem próbálta.” – folytatta a nap összegzését.

Bunkoczi László szerint az volt a legrosszabb az egészben, hogy tudták, hol van a GPS-pont, azt is tudták, hogy kihagyták, mégis képtelenek voltak odamenni és érinteni, hiába próbálták meg többször is.

Eredmények (a viadal honlapjáról):

6. gyorsasági szakasz, Arequipa-San Juan de Marcona autósoknak 810 km/ motorosoknak 838 km (gyorsasági 290 km/317 km):

—————————————————————-

autó:

1. Sebastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói, Peugeot) 3:39:21 óra

2. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 2:17 perc hátrány

3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, X-Raid) 6:56 perc hátrány

…28. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Grandland X) 2:53:52 ó h – 1 órás időbüntetéssel

az összetett állása:

1. al-Attijah, Baumel 21:01:31 óra

2. Loeb, Elena 37:43 perc hátrány

3. Stéphane Peterhansel, David Castera (francia, Mini) 41:14 p h.

…25. Szalay, Bunkoczi 11:08:55 ó h – 1 órás időbüntetéssel

motor:

1. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 3:50:47 óra

2. Kevin Benavides (argentin, Honda) 1:52 perc hátrány

3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 4:21 p h.

az összetett állása:

1. Quintanilla 20:45:13 óra

2. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 4:38 perc hátrány

3. Toby Price (ausztrál, KTM) 5:17 p h.

Hétfőn San Juan de Marconából indul, majd ugyanoda érkezik célba a mezőny, amelyre 323 kilométer megtétele vár.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyar csapatsikerek a kick-boxos idénynyitón

  Magyar csapatsikerek a kick-boxos idénynyitón

  Az olaszországi Coneglianóban megrendezett Európa Kupán kezdték a nemzetközi szezont a magyar kick-boxosok. A több korosztály számára kiírt Golden Glove elnevezésű versenyen – ahová közel 1500-an neveztek – a 22 résztvevő nemzet közül Magyarország a harmadik helyen végzett az éremtáblázaton.

 • Ronaldo megegyezett az adóhatósággal

  Ronaldo megegyezett az adóhatósággal

  Cristiano Ronaldo kedden elfogadta felfüggesztett börtönbüntetését adócsalási ügyében, és aláírta megállapodását a spanyol adóhatósággal, melynek értelmében 18,8 millió eurót (5,9 milliárd forintot) fizet az államkasszába.

 • Szöllősi György az AIPS Europe alelnöke lett

  Szöllősi György az AIPS Europe alelnöke lett

  A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) lausanne-i kongresszusán az európai szekció alelnökévé választották Szöllősi Györgyöt, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnökét, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét.