2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Egyéb Nyíregyháza

Dallamot ad a daraboknak

Udvaros Dorottyának, Dolhai Attilának írt dalokat többek között Nyitrai László, aki zenei vezetőként és komponistaként is segédkezett a Móricz Zsigmond Színház Meseautó, Oscar vagy A kis hableány című előadásainak létrejöttében.

Nyitrai László
Fotó: Kállai-Tóth Anett

–  Mindig érdekelt a színház világa, és szerencsére már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójaként lehetőségem volt dalokat írni a Színház- és Filmművészeti Egyetem számára – nyilatkozta a Lokál Extrának a fiatal muzsikus. – Színházban először Pelsőczy Réka egyik első rendezésében dolgoztam. A diplomám megszerzésétől kezdve zeneszerzőként tevékenykedem a Karinthy Színházban, illetve az ország számos más játszóhelyén megfordultam. A Veres 1 Színházban most mutattuk be a Csoportterápiát, amelynek zenei vezetője voltam. A feladatom a teátrumokban a darabbal kapcsolatos zenei munka irányítása. Ha már korábban játszott műről van szó, akkor főként a dalokat tanítom be, de ha új művet mutatunk be, akkor komponálok. Mindig az utolsó között bemutatott produkciók állnak legközelebb a szívemhez, például a Móricz Zsigmond Színházban készült A kis hableány, amelyet Andersen meséje nyomán Sediánszky Nóra írt és rendezett. Zeneszerzőként ez az előadás jelentette számomra a legnagyobb itteni kihívást. Kedves a szívemnek például a veszprémi Helka, a Balaton tündére – amely vízi bábelőadás volt –, a pécsi Árgyélus királyfi vagy a Karinthy Színház Tanár úr kérem! című előadása.


Mint Nyitrai Lászlótól megtudtuk, az első nyíregyházi feladata a Hello, Dolly!-ban volt, ahová a főpróbahéten ugrott be, de az Olt Tamás rendezte Diótörő hercegnek már ő volt a zenei vezetője. Ezt a Chicago követte, amelyben különösen sok feladat hárult rá. Az idei évadban egy sor szép megbízás várta, mint például a Szente Vajk által rendezett Meseautó, amelybe írt Horváth Margit számára egy dalt is, Dézsi Darinkának pedig a Simon Kornél által színpadra állított Oscar című vígjátékba. Most próbálják A kék bolygót, amely társadalom- és környezettudatosságra szeretné nevelni a legfiatalabbakat. A nagyon érdekes izlandi mesét néhány éve mutatta be az ottani nemzeti színház, majd Debrecenben egy iskolaszínházi változatban is színpadra került. Ők teátrumunkban egy harmadik verzióval várják a nézőket. Eredetileg kész zenéket akartak válogatni a darabhoz, de kiderült, célszerűbb muzsikát komponálni hozzá. A premiert a Bob herceg próbái követik, s közben Gubik Petrának írnak egy musicalt Galambos Attilával, illetve Máthé Zsolttal.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

  • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

    40 zsák szemetet gyűjtöttek

    A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…