EUR: 322,30 Ft
CHF: 287,55 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Nyíregyháza

Dallamot ad a daraboknak

Udvaros Dorottyának, Dolhai Attilának írt dalokat többek között Nyitrai László, aki zenei vezetőként és komponistaként is segédkezett a Móricz Zsigmond Színház Meseautó, Oscar vagy A kis hableány című előadásainak létrejöttében.

Nyitrai László
Fotó: Kállai-Tóth Anett

–  Mindig érdekelt a színház világa, és szerencsére már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójaként lehetőségem volt dalokat írni a Színház- és Filmművészeti Egyetem számára – nyilatkozta a Lokál Extrának a fiatal muzsikus. – Színházban először Pelsőczy Réka egyik első rendezésében dolgoztam. A diplomám megszerzésétől kezdve zeneszerzőként tevékenykedem a Karinthy Színházban, illetve az ország számos más játszóhelyén megfordultam. A Veres 1 Színházban most mutattuk be a Csoportterápiát, amelynek zenei vezetője voltam. A feladatom a teátrumokban a darabbal kapcsolatos zenei munka irányítása. Ha már korábban játszott műről van szó, akkor főként a dalokat tanítom be, de ha új művet mutatunk be, akkor komponálok. Mindig az utolsó között bemutatott produkciók állnak legközelebb a szívemhez, például a Móricz Zsigmond Színházban készült A kis hableány, amelyet Andersen meséje nyomán Sediánszky Nóra írt és rendezett. Zeneszerzőként ez az előadás jelentette számomra a legnagyobb itteni kihívást. Kedves a szívemnek például a veszprémi Helka, a Balaton tündére – amely vízi bábelőadás volt –, a pécsi Árgyélus királyfi vagy a Karinthy Színház Tanár úr kérem! című előadása.


Mint Nyitrai Lászlótól megtudtuk, az első nyíregyházi feladata a Hello, Dolly!-ban volt, ahová a főpróbahéten ugrott be, de az Olt Tamás rendezte Diótörő hercegnek már ő volt a zenei vezetője. Ezt a Chicago követte, amelyben különösen sok feladat hárult rá. Az idei évadban egy sor szép megbízás várta, mint például a Szente Vajk által rendezett Meseautó, amelybe írt Horváth Margit számára egy dalt is, Dézsi Darinkának pedig a Simon Kornél által színpadra állított Oscar című vígjátékba. Most próbálják A kék bolygót, amely társadalom- és környezettudatosságra szeretné nevelni a legfiatalabbakat. A nagyon érdekes izlandi mesét néhány éve mutatta be az ottani nemzeti színház, majd Debrecenben egy iskolaszínházi változatban is színpadra került. Ők teátrumunkban egy harmadik verzióval várják a nézőket. Eredetileg kész zenéket akartak válogatni a darabhoz, de kiderült, célszerűbb muzsikát komponálni hozzá. A premiert a Bob herceg próbái követik, s közben Gubik Petrának írnak egy musicalt Galambos Attilával, illetve Máthé Zsolttal.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.