EUR: 323,80 Ft
CHF: 292,62 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Nyíregyháza

Darab a reményről és a szeretetről

Benedek Miklós, a VIDOR Fesztivál korábbi zsűrielnöke február 6-án színészként lép fel városunkban a Heisenberg című kétszemélyes darabban, Ullmann Mónika partnereként. A közönség érdeklődését mi sem jelzi jobban, mint hogy hetekkel az előadás előtt már zömében elkeltek a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadára szóló jegyek.

Szabó Máté rendezésében egy éve mutattuk be a művet az Orlai Produkcióban, és azóta sok helyen játszottuk már – nyilatkozta a Lokál Extrának Benedek Miklós Kossuth-díjas színművész. – Simon Stephens brit szerző sírásra és nevetésre egyaránt késztető műve két furcsa ember történetéről szól. Az általam játszott Alex egy 75 éves, csendes, magányos hentes, aki húszéves kora körül nősülni készült, ám kevéssel az esküvő előtt a lány elhagyta egy másik férfiért. Ezt a csalódást soha nem tudta elfelejteni, és talán ezért nem talált társat magának azóta sem. Georgie egy negyvenes, az életet élvező, temperamentumos pincérnő, akit azonban nagyon felkavar, hogy a fia váratlanul elhagyja őt, és elutazik Amerikába. A reményről és a szeretetről szól sok egyéb mellett a mű, ami arra figyelmeztet, idős korban sincs veszve minden, ezeknek az érzéseknek akkor is helyet kell adni a szívekben. Az asszony számára is nagyon fontos ez a találkozás, hiszen egy eddig ismeretlen világot fedez fel az idős emberben. Komikus helyzeteket teremt a mű során a férfi visszafogottsága és a nő szabadszájúsága közötti ellentét. A darab fordulópontja, amikor előáll Georgie egy furcsa kéréssel: „Leszel-e a barátom?”. A mű végére helyükre kerülnek a dolgok, és a néző eldöntheti, lesz-e közös jövőjük.


Ullmann Mónika és Benedek Miklós a Heisenbergben. Fotó: Orlai Produkció

Mint Benedek Miklós elmondta: bár hentes a mestersége Alexnek, de érzékeny lelkű, aki nagyon szeret zenét hallgatni, legyen az klasszikus, vagy rock. Mondja is neki a nő: „Maga nem hentesnek született.” Senkije nincs a világon, de most kap egy esélyt, hogy ez ne maradjon így. Töprengései során azt mondja keserűen: „Igazságtalan, hogy a jó dolgok későn történnek meg velünk.” Felvetődhet a mű kapcsán: szabad-e beleszeretni egymásba, ha ekkora a korkülönbség egy férfi és egy nő között. Benedek Miklós véleménye szerint, ha úgy alakulnak a dolgok, ahogyan ebben a darabban, akkor igen. Nagyon szívesen játszik Ullmann Mónikával, akit tanított és rendezett is pályakezdő korában. Örömmel tapasztalta, hogy az évek során hogyan lett a fiatal lányból érett színésznő, remek ember. Arra a kérdésemre: vállalja-e ebben az évben is a VIDOR zsűrielnökségét, azt felelte: „Ha felkérnek, jövök”.

Ullmann Mónika és Benedek Miklós a Heisenbergben. Fotó: Orlai Produkció

Kapcsolódó Cikkek