EUR: 323,53 Ft
CHF: 290,99 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb Debrecen

Debrecen kultúráját ünnepelték

A Déri Múzeum Munkácsy Termében adták át a magyar kultúra napja alkalmából a Debrecen Kultúrájáért Díjakat és az alkotói ösztöndíjakat. Az ünnepség részeként Debrecen városa hivatalosan birtokba vette Munkácsy Mihály Golgota című festményét.

A díjat 2019-ben Váradi Judit zongoraművész, egyetemi docens kapta, aki 2000 óta a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és A Jövő Művészetéért Alapítvány művészeti menedzsere. Debrecen Kultúrájáért Díjban részesültek a Debreceni Hajdú Táncegyüttes művészeti vezetői, Tiszai Zsuzsa és Lovas Bálint. Alkotói ösztöndíjat nyert Czövek Judit folklórkutató, Éles Bulcsú grafikus, Kiss Árpádné palást- és paszománykészítő, L. Mikecz Ágnes etnográfus, valamint Wrábel Erzsébet képző- és iparművész.


Az ünnepség részeként, a magyar kultúra napján vette hivatalosan birtokba Debrecen városa Munkácsy Mihály Golgota című festményét. A festmény korábbi tulajdonosa Pákh Imre azt mondta: legfontosabb törekvése mindig az volt, hogy Munkácsy Krisztus-trilógiája egyben maradjon. Munkácsy Ecce Homo című képét még a múzeumalapító Déri Frigyes vásárolta meg. A trilógia másik darabját, a Krisztus Pilátus előtt című képet 2015-ben vásárolta meg a magyar állam. Azért, hogy végleg együtt maradhasson a felbecsülhetetlen értékű festményegyüttes, az állam az év elején hárommilliárd forintot adott a Golgotáért.

Papp László polgármester és Pákh Imre műgyűjtő. Mögöttük Munkácsy Mihály Golgota című festménye látható
MTI/Czeglédi Zsolt

– Egy több mint százéves törekvés végére került pont ezáltal. A három alkotás most már a magyar állam tulajdonában van. És ami nekünk, debrecenieknek nagyon fontos, hogy itt, a városunkban látható ez a három csodálatos festmény – hangoztatta Papp László polgármester. A Krisztus-trilógiát Munkácsy sem látta soha együtt. A három képet először a Déri Múzeumban mutatták be egyszerre.


Kapcsolódó Cikkek