2019. november 18., hétfő
Jenő

Belföld

Demetervin Pincészet – Délceg

A 2017-es évjáratú, Délceg nevű – furmint és hárslevelű házasítású – bor nyerte el a Debrecen Város Fehér Bora 2019 címet.

Három kategóriában – fehér- és vörösbor, illetve pezsgő – 15 borvidék 67 pincészetének 126 bora versengett azért, hogy egy évig viselhesse palackján a Debrecen város bora címkét.


A Demetervin Pincészet Délceg nevű tétele a fiatal borászegyesület, a Junibor koncepcióborainak sorában született meg az Élvezet után, és Tokaj jó ivású jellegét igyekszik bemutatni. Alapját a 2002 óta készített pezsgőalapborok adták, ezek 2010-re olyan érdekesek lettek, hogy „csendes” formában is szerették volna megmutatni a fogyasztóknak. Innen ered a név is, hiszen a pezsgők egyensúlyát a savgerinc adja, mint délceg lovasnak egyenes tartását paripája nyergében.

A Délceg így az a friss, üde, gerinces száraz boruk, amely kellemes formában tükrözi a termőhelyet, a mádi karaktert. A korai szüret és a tartályos erjesztés biztosítja a ropogós, gyümölcsös jelleget, amelyet a háttérben határozottan jelen lévő ásványos mádi ízvilág tesz érdekessé és egyedivé. A kézműves készítésnek és a termőhelynek köszönhetően így egy olyan bort kapunk poharunkba, amelyet igazán jó inni akár a nyári melegben is, ugyanakkor mégis komoly és mádi.

Kapcsolódó Cikkek