EUR: 323,45 Ft
CHF: 290,71 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb Zalaegerszeg

Drágább lesz a menza Zalaegerszegen

Sok tényezőnek köszönhető az emelkedés

Az iskolai közétkeztetés díjának emeléséről döntött a közgyűlés. Mivel a legtöbb diák valamilyen kedvezményben részesül, a változás elsősorban a város költségvetését érinti. A szolgáltató által kezdeményezett 12 százalék helyett a képviselők 8 százalékos árnövelést fogadtak el, ami az önkormányzatnak 36 millió forint többletterhet jelent.


Ki ne emlékezne a menza illatára, hangulatára? Sokan emlegetik régi kedvenceiket, amelyek ma már egészségtudatosabban készülnek a konyhákon, más ízekre szoktatva a gyermekeket. Sőt a csontleves és a főtt sertésszelet meggymártással vagy a bolognai spagetti mellett az ázsiai csirkehúsos tészta, a hal és az ehhez hasonló ételek sem ritkák a menüben. A kóstolások után a szülői visszajelzések elfogadhatók voltak, és általában a gyerekek is elégedettek a választékkal.

A Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskolában naponta körülbelül 400-an ebédelnek, a tanulók negyede ingyen étkezik, a háromgyermekes családok pedig 50 százalék kedvezményt kapnak. Ez az oktatási intézmény egyike azoknak, ahová a Hungast szállít, hiszen a város nagy részét, néhány kivételtől eltekintve, ők látják el. Jelenleg a Hungast naponta 6500 ebédadagot készít az iskolák és óvodák részére, mindemellett körülbelül 300 reggelit és vacsorát, valamit 3500 adag tízórait és uzsonnát állít össze. Az árkorrekciót a szállítás és a nyersanyagok, a tisztítószerek, valamint az alapanyagok költsége mellett a munkaerőpiaci helyzet is indokolja. Emellett a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének is köszönhető a drágulás, hiszen ennél az ágazatnál az élőmunka igényes szolgáltatása nagyon fontos tényező. A közgyűlés szerint Zalaegerszegen is csökkenteni kell azokat a veszteségeket, amelyek az időben le nem mondott és kárba veszett fogásokból keletkeznek. Akad, ahol a rászorulóknak a tanítási szünetben juttatott kedvezményes vagy ingyenes étkeztetést az érintettek alig 10 százaléka veszi igénybe.


 

Emelkedik az ára és a minősége is Fotó: ZTV

Aki kételkedik a minőségben, akár ki is próbálhatja, mit esznek a gyermekei Fotó: ZTV

A gyermekek általában üres tányérral érkeznek vissza a pulthoz Fotó: ZTV

Kapcsolódó Cikkek