EUR: 334,27 Ft
CHF: 306,69 Ft
2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Egyéb Dunaújváros

Dunaújváros kultúrájáért dolgoznak

A magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényen adták át a Pro Cultura Intercisae díjat a városháza rendezvénytermében. Az idén is hárman kapták meg az elismerést: Pomposné Zelena Erzsébet hegedűpedagógus, Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros, valamint Szloboda György klubvezető.

Hagyományosan a magyar kultúra napján adják át Dunaújvárosban a Pro Cultura Intercisae díjat. Az elismerést minden évben három személy veheti át. Az idén a városháza adott otthont a rendezvénynek, ahol Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros, Pomposné Zelena Erzsébet hegedűpedagógus, valamint Szloboda György klubvezető részesült a jutalomban.


Törökné Antal Mária, Gombos István alpolgármester, Pomposné Zelena Erzsébet és Szloboda György

„Nevéhez fűződik a dunaújvárosi Cimbora Klub megalakulása, melyet 15 éve töretlen lelkesedéssel vezet, és ahol a művészetek különböző ágával ismerteti meg a gyerekeket. Sokat kirándulnak, táboroznak. Van olyan könyvtár, ahol az ő általa hallottak alapján indították el a gyerekeknek a klubot, és az ő vezetése, segítsége mellett indulhatott el a klubélet. A Magyar Könyvtáros Egyesület Gyermekkönyvtáros Szekciójának 12 éve vezetőségi tagja. Országos könyvtáros vándorgyűlések, továbbképzések szervezője, előadója – olvasható Törökné Antal Máriának a város hivatalos honlapján, a dunaujvaros.hu-n található méltatásában.

Pomposné Zelena Erzsébet, a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola munkatársa szintén átvehette az elismerést a Dunaújváros kultúrájáért végzett munkájáért. A hegedűtanárként dolgozó hölgy nemcsak az oktatásból veszi ki a részét, hanem a fellépők zenei kíséretéhez is aktívan hozzájárul, így tagja volt a népi zenekarnak, amely a Vasas Táncegyüttesnek nyújtott muzikális aláfestést, de háziversenyeket is szervez a zeneiskolában, valamint vezeti az intézmény gyermek-vonószenekarát.


Szloboda György szintén a díjazottak között volt. Ő mintegy 26 éve vezeti a László Imre Magyar Nóta, Népdal, Operett és Cigány Dalokat Kedvelők Klubját, amelynek mintegy kétszáz tagja van, és amely minden hónapban rendezvényeket szervez. Egy alkalommal a Petőfi rádió is élő adásban közvetített egy általuk rendezett eseményt. Az egyesület szerepel a Magyarnótaszerzők, énekesek és népdalosok lexikonjában is – tudtuk meg a dunaujvaros.hu-ról.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.