EUR: 323,44 Ft
CHF: 290,88 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Dunaújváros

Dunaújváros kultúrájáért dolgoznak

A magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényen adták át a Pro Cultura Intercisae díjat a városháza rendezvénytermében. Az idén is hárman kapták meg az elismerést: Pomposné Zelena Erzsébet hegedűpedagógus, Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros, valamint Szloboda György klubvezető.

Hagyományosan a magyar kultúra napján adják át Dunaújvárosban a Pro Cultura Intercisae díjat. Az elismerést minden évben három személy veheti át. Az idén a városháza adott otthont a rendezvénynek, ahol Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros, Pomposné Zelena Erzsébet hegedűpedagógus, valamint Szloboda György klubvezető részesült a jutalomban.


Törökné Antal Mária, Gombos István alpolgármester, Pomposné Zelena Erzsébet és Szloboda György

„Nevéhez fűződik a dunaújvárosi Cimbora Klub megalakulása, melyet 15 éve töretlen lelkesedéssel vezet, és ahol a művészetek különböző ágával ismerteti meg a gyerekeket. Sokat kirándulnak, táboroznak. Van olyan könyvtár, ahol az ő általa hallottak alapján indították el a gyerekeknek a klubot, és az ő vezetése, segítsége mellett indulhatott el a klubélet. A Magyar Könyvtáros Egyesület Gyermekkönyvtáros Szekciójának 12 éve vezetőségi tagja. Országos könyvtáros vándorgyűlések, továbbképzések szervezője, előadója – olvasható Törökné Antal Máriának a város hivatalos honlapján, a dunaujvaros.hu-n található méltatásában.

Pomposné Zelena Erzsébet, a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola munkatársa szintén átvehette az elismerést a Dunaújváros kultúrájáért végzett munkájáért. A hegedűtanárként dolgozó hölgy nemcsak az oktatásból veszi ki a részét, hanem a fellépők zenei kíséretéhez is aktívan hozzájárul, így tagja volt a népi zenekarnak, amely a Vasas Táncegyüttesnek nyújtott muzikális aláfestést, de háziversenyeket is szervez a zeneiskolában, valamint vezeti az intézmény gyermek-vonószenekarát.


Szloboda György szintén a díjazottak között volt. Ő mintegy 26 éve vezeti a László Imre Magyar Nóta, Népdal, Operett és Cigány Dalokat Kedvelők Klubját, amelynek mintegy kétszáz tagja van, és amely minden hónapban rendezvényeket szervez. Egy alkalommal a Petőfi rádió is élő adásban közvetített egy általuk rendezett eseményt. Az egyesület szerepel a Magyarnótaszerzők, énekesek és népdalosok lexikonjában is – tudtuk meg a dunaujvaros.hu-ról.

Kapcsolódó Cikkek