EUR: 323,95 Ft
CHF: 292,31 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

PR

Egészségügyi adataink biztonságban vannak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben

2017 őszétől elérhető az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel azokat a dokumentumokat, amelyek a betegek ellátása során keletkeznek.

Az EESZT-ben lévő egészségügyi adataink védettek: ezekhez csak a háziorvosunk és a kezelőorvosaink férhetnek hozzá, míg a gyógyszerészek a számukra fontos receptadatokat érhetik el. A legérzékenyebb egészségügyi adatok (például pszichiátriai, addiktológiai stb.) kizárólag az adott szakterület orvosai számára láthatóak, így biztosan csak az nézheti meg, akinek arra a mielőbbi gyógyulásunkhoz szüksége van. A háziorvos például látja, hogy a páciense kiváltotta-e a receptet, felhasználta-e a beutalót. A betegnek pedig nem kell magával vinnie orvosához a leleteit, zárójelentéseit, ambuláns lapjait, mert a Térből a kezelőorvos bármikor lekérheti azokat.


A Lakossági Portálon (www.eeszt.gov.hu) mi magunk is szabályozhatjuk, hogy ki kapjon hozzáférést az adatainkhoz, és azt is folyamatosan nyomon követhetjük, ki milyen dokumentumot töltött fel rólunk, és ki kért hozzáférést a velünk kapcsolatos információkhoz.

A digitális önrendelkezés az EESZT lakossági portálján, a www.eeszt.gov.hu honlapján tehető meg. A portálra történő belépéshez szükséges a személyes ügyfélkapuhoz tartozó felhasználónév és jelszó, illetve a tajszám. Ezenkívül a kormányablakoknál személyesen is lehetőség van módosítani a jogosultságokat, ehhez be kell mutatni a személyazonosságát igazoló okmány (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) valamelyikét, illetve a tajkártyáját.


– Fontos megérteni, hogy az adatok így nagyobb biztonságban vannak – hívta fel a figyelmet dr. Trombitás Zoltán, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház főigazgatója. Az EESZT naplózza az adatkéréseket – magyarázta az intézményvezető, aki azt is hozzátette, az önrendelkezés joga éppolyan fontos, mint a bizalom.

– A betegek a hatályos hazai és európai uniós adatvédelmi szabályozásoknak megfelelően maguk rendelkezhetnek arról, hogy mely adatukat ki láthatja. Ugyanakkor a gyógyítást az szolgálja, a rendszer akkor tud igazán hatékonyan működni, ha a hozzáférést nem korlátozzuk. Hiszen így mindenkinek, aki a gyógyításban részt vesz, lehetősége van megismerni az előzményeket, a más szakorvosok által elvégzett vizsgálatok eredményeit és a korábban vagy párhuzamosan zajló kezeléseket. Mindez jelentősen javítja a betegellátás minőségét és hatékonyságát.

(X)

Kapcsolódó Cikkek