2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Egyéb XIX.kerület XX.kerület XXIII.kerület

Egy életre választunk állatot

Szerkesztőségünk tagjai elkötelezett állatvédők, ezért idén cikksorozattal szeretnénk népszerűsíteni a felelős állattartást, illetve bemutatni olyan szervezeteket, amelyek idejüket, energiájukat és pénzüket nem kímélve küzdenek a jobb sorsra érdemes négylábúakért. Első cikkünkben a Macskaárvaház Alapítvány munkásságát ismerhetik meg. Bóday Csilla, az alapítvány titkára mesélt a kezdetekről, a nehézségekről, és arról, hogy szerinte miben fejlődhetnénk még a felelős állattartás terén.

Hogyan jött létre az alapítvány? Mi motiválta önöket a cicák mentésére, segítésére?


Hosszú időn keresztül civilként mentettünk állatokat saját költségen. Amikor már túlnőtt rajtunk a dolog, és nem tudtunk annyi gazdát találni, ahány macskát mentettünk, besegítettünk állatvédő szervezeteknek, adománnyal, munkával, ők pedig cserébe megoldották a cicák elhelyezését. De egy idő után szerettük volna, ha a mi normáink szerint tudnánk folytatni az állatvédelmi tevékenységet, és a mentett macskákat egy általunk kialakított helyen tudhatnánk. Az első támogatónk az ügyvédünk volt, aki önkéntes munka keretében készítette el a Macskaárvaház Alapítvány alapító okiratát. Egy kedves barátunk saját költségén megbízott egy kitűnő magyar grafikust, hogy készítsen logót. Szlogenünk: „Állatoknak emberséggel”. Hobbinkká, szenvedélyünkké vált a mentés, és közben egy nagyszerű, önzetlen állatszeretőkből álló emberi közösség is kiépült a Macskaárvaház körül. Be szeretnénk bizonyítani, hogy ha elég sokan elutasítják az állatok kínzását, akkor ez a szörnyűség meg fog szűnni.

Hol tevékenykednek?


Óbudán, és egy csodálatos, Heves megyei kis faluban, Kápolnán  van az árvaházunk. Itt nagyszerű emberek élnek, a polgármester, az alpolgármester és a képviselő-testület tagjai is nagyon támogatóak, és rengeteg kedves, segítőkész ember lakja ezt a kis települést.

Bárki az országból fordulhat önökhöz, ha árva vagy beteg cicát talált?

Sajnos ekkora kapacitásunk nincs egyelőre, bár koncepciónk lenne az országos helyzet megoldására. Főként a III. kerületben és Heves megyében tudunk segíteni. A tőlünk sokkal régebbi és nagyobb szervezetek, melyek nagyobb büdzséből, sokmilliós állami támogatással végzik a munkájukat, rengeteg önkéntes, vagy akár fizetett erővől sem bírják azt a hatalmas dömpinget, amit ma Magyarországon a kóbor állatok populációja okoz.

Átlagosan mennyi táp, alom, gyógyszer fogy havonta?

Kápolnán 40-50 macska él, de különböző betegségükből kifolyólag a fele örök életében itt marad. A fővárosban változó, körülbelül 80-100 macskát etetünk, gyógyíttatunk, ivartalanítunk. Tehát havonta megközelítőleg 400 liter alom, 80-100 kg száraz táp, 50 kg nedves táp fogy, a gyógyszerek és az állatorvosi költségek összege pedig körülbelül havi 600 ezer forint.

Kölyökként vagy kifejlett macskaként kerülnek inkább önökhöz az állatok?

Is-is. Van, hogy egész család „érkezik” dobozban a kapunk elé, 1-2 hetes cicák mamával, de van, hogy sérült, vagy vak cicát hoznak. Az elmúlt 12 évben rengeteg nagyon szomorú esettel találkoztunk, gyakori, amikor a gazdi mond le a teljesen egészséges cicájáról, csak azért, mert öreg.

Miben lehetne még fejlődnünk a felelős állattartás terén?

Fontos lenne az állatkínzás elleni törvény (Btk.) szigorítása, a húsmentes, vegán étkezés népszerűsítése és az, hogy ne tűrjük el a környezetünkben sem az állatkínzást. Magyarországon nagyon gyerekcipőben jár még a felelősségteljes állattartás, sokan a fogalommal és annak tartalmával sincsenek tisztában. Többekben nem tudatosult még, hogy állatot egy életre választunk, és akkor sem hagyjuk magára – pláne akkor nem –, ha megsérül, megbetegszik vagy megöregszik.

Hogyan lehet segíteni titeket?

2018-tól az adó egy százalékával is lehet minket támogatni (adószámunk: 18399680-1-41). Ezenkívül pénzbeli adományt tudunk fogadni számlaszámunkra: Budapest Bank, 10103104-10490500-01003001. Abban az esetben, ha valaki tárgybeli adománnyal szeretné segíteni munkánkat, szívesen fogadunk nedves és száraz tápot, almot, állatgyógyszereket, használaton kívüli foteleket, plédeket, macskakaparófát, játékokat, lepedőket, de sok szeretettel látunk mindenkit Kápolnán vagy Óbudán, aki saját önkéntes szak-, vagy segítő munkájával szeretne segíteni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.