2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Belföld

Egyetlen birodalom se tekintheti másodrangú állampolgároknak a magyarokat

Egyetlen birodalom sem tekintheti másodrangú állampolgároknak a magyarokat, a magyarság a Kárpát-medencében mindenütt számíthat a magyar kormány támogatására – hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hétfőn a székelyföldi Madéfalván, a településen több mint két és fél évszázada történt vérengzés évfordulóján.

A Miniszterelnökség tisztségviselője a madéfalvi veszedelem több száz áldozatára emlékeztető, magyar kormánytámogatással nemrég felújított emlékműnél mondott beszédet, amelyet az MTI telefonos megkeresésére foglalt össze. Elmondta: a 255 évvel ezelőtti tragikus Vízkeresztre emlékeztető mementó egyrészt az áldozatoknak állít emléket, ugyanakkor a “kő súlyával” üzeni a következő nemzedékeknek, hogy nincs általános igazság a történelemben, a magyarok és székelyek igazságát a magyaroknak és székelyeknek kell kivívniuk.


Hozzátette: a magyarok nem szeretik a diktátumokat, és hajlandók életünket is áldozni egy olyan ügyért, amelyet jónak és fontosnak gondolnak, de elvárják – ahogyan a székelyek is elvárták egykor -, hogy egyetlen birodalom se tekintse őket másodrangú állampolgároknak, holmi perifériának, hanem tartsa tiszteletben a tárgyalások mentén kialakult jogok és kötelezettségek egyensúlyát, és mindenki tartsa magát az írott szerződésekhez.

“Ha pedig egy birodalom – legyen az éppen 255 évvel ezelőtt Bécs, vagy éppen most a székelyeknek Bukarest, vagy mindannyiunknak néha Brüsszel – nem tartja magát ehhez, akkor ott jogszerű az ellenállás, az ősi jogi alapelvek szerint” – szögezte le Orbán Balázs.


Rámutatott: Magyarországnak most olyan kormánya van, amelyik érti ezt a történelmi leckét, és “nem militáns hőzöngéssel”, hanem józan kompromisszumkereséssel, erős érdekérvényesítési képességgel és soha nem lanyhuló kitartással mindenütt a Kárpát-medencében a magyarok érdekét képviseli.

“A magyar kormány minden igyekezetével azon van, hogy növekvő ereje szerint, növekvő mértékben Székelyföldnek a gazdasági fellendítését, az elvándorlás elleni küzdelmét és a kisebbségi jogokért, illetőleg az autonómiáért folytatott törekvéseit támogassa” – hangsúlyozta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

A madéfalvi veszedelem 255. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen Csibi József, a székelyföldi település polgármestere a Székelyhon.ro hírportál helyszíni beszámolója szerint arról beszélt, hogy a székelységnek felelősséget kell vállalnia azért a földért, ahol él, és jól működő helyi gazdaság felépítésével kell megóvnia településeit az elnéptelenedéstől.

Az 1764. január 7-i madéfalvi vérengzés során a császári csapatok több száz székelyt mészároltak le.

A támadás előzménye, hogy Mária Terézia osztrák császárnő, magyar királynő 1760-ban elrendelte a székely határőrség újbóli felállítását. A székelyek sérelmezték, hogy az új szabályok szerint idegenben is kell majd szolgálniuk német nyelvű vezénylet alatt, és nem nyerhetik vissza régi szabadságjogaikat katonai szolgálatuk fejében. Sokan közülük elbujdostak az erőszakos sorozás elől, mintegy 2500-an azonban összegyűltek Madéfalván, és tiltakozó petíciót fogalmaztak Mária Teréziának. A császári csapatok 1764. január 7-én hajnalban váratlanul, tüzérséggel támadtak Madéfalvára. A támadás megtörte a székely ellenállást.

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten

  A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten

  A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői – közölte a KKM csütörtökön az MTI-vel.

 • Magyarország versenyképességében rejlik az ország hosszú távú sikerének kulcsa

  Magyarország versenyképességében rejlik az ország hosszú távú sikerének kulcsa

  Magyarország, a magyar gazdaság versenyképességében rejlik az ország hosszú távú sikerének kulcsa, éppen ezért az alkotó, értékteremtő ember a magyar nemzet legnagyobb értéke – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Budapesten, mielőtt állami kitüntetéseket adott át az államalapítás, augusztus 20-a alkalmából.

 • Újra indul Szolnok Fidesz-KDNP-s polgármestere

  Újra indul Szolnok Fidesz-KDNP-s polgármestere

  Szalay Ferenc, Szolnok jelenlegi és immár a negyedik ciklusát töltő Fidesz-KDNP-s polgármestere lesz ismét a kormánypártok jelöltje a Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Fidesz-KDNP-pártszövetség helyi jelöltjeit bemutató csütörtöki szolnoki sajtótájékoztatón.