2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Külföld

Adolf Hitler könyve a kanadai nemzeti könyvtárba került

Egykor Adolf Hitler tulajdonában lévő könyvet szerzett meg a kanadai nemzeti könyvtár.

A ritka kötet Heinz Kloss ismert német nyelvész Az Egyesült Államok és Kanada zsidóságának statisztikája, sajtója és szervezetei című 137 oldalas könyve – közölte a Kanadai Könyvtár és Archívum.


Kloss kapcsolatban állt észak-amerikai náci szimpatizánsokkal. Könyvében az Egyesült Államok és Kanada néhány városának népességszerkezetedét és az ottani zsidó közösségek legfontosabb szervezeteit és médiumait mutatja be.

A könyvet olvasva “elképzelhető, mi történt volna Kanadával, ha a szövetségesek nem nyerték volna meg a második világháborút. Megmutatja, hogy a holokauszt nem kizárólag európai jelenség volt, hanem inkább egy olyan hadművelet, mely megszakadt, mielőtt elérte volna Észak-Amerikát” – áll a könyvtár közleményében.


Guy Berthiaume, a könyvtár vezetője szerint “fontos, hogy a világ megemlékezésekkel foglalkozó intézetei, mint amilyen a Library and Archives Canada is, megszerezzen, megőrizzen és elérhetővé tegyen akár olyan dokumentumokat is, amelyek vitatottak és támadhatóak”.

A Kloss-kötetben lévő könyvjelző egy birodalmi sasból és egy horogkeresztből áll, rajta az “Ex Libris Adolf Hitler” felirat áll. Ezzel a könyvtár véleménye szerint bizonyított, hogy a kötet Hitler személyes gyűjteményének része volt.

Hitler könyvtárát, amely becslések szerint 6-16 ezer kötetet tartalmazott, sohasem katalogizálták. A kanadai könyvtár Kloss könyvét a zsidóságról szóló könyvekkel együtt egy neves kereskedőtől vette meg. A könyvek egy holokauszttúlélő gyűjteményéből származtak.

Kapcsolódó Cikkek