EUR: 324,63 Ft
CHF: 298,86 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Egyéb Kecskemét

Egymás erejét őrölték fel a Malomban

Immár 11. alkalommal rendezték meg az Országos Szkander Bajnokságot a kecskeméti Malom Központban. A hagyománnyá vált sporteseményen idén 126-an mérték össze erejüket. Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke elmondta, első alkalommal is a hírös városban rendezték meg a versenyt, majd ez hagyománnyá vált. „Nagyon szeretünk itt lenni, mindig itt kezdjük az évet, és ettől sikeres az esztendő” – tette hozzá.

A mostani egy nyílt országos verseny volt, évente 5-6 eseményt rendeznek. Itt indulhatnak amatőrök és klubok is. Idén 126-an jelentkeztek, ez öszesen 200 feletti nevezést jelent, hiszen jobb és bal kézzel is mérkőztek a sportolók. Öregfiúk, juniorok és felnőttek is képviseltették magukat, illetve több világbajnok is indult a versenyen. – Összesen 43 kategória van – többek között masters, 40 év fölött, 50 év fölött, felnőtt, női, junior és para kategória. Csak a versenyen tudják felmérni a sportolók, hogy milyen állapotban, és milyen technikai színvonalon vannak. Innen tudnak tovább fejlődni – tudtuk meg Csabai Attilától.


A versenyszkandert szigorú szabályok szerint játsszák bíró jelenlétében

Április 20-án lesz a nemzetközi döntő, ami egy válogató lesz a világbajnokságra, melyet októberben rendeznek meg. A mostani verseny is egy kvalifikációs állomás volt, a májusi Európa-bajnokságra. – Itt is tudják figyelni a versenyzőket. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy 2020-ban megint Magyarországon rendezik meg az Európa-bajnokságot, úgyhogy jövőre az egész szkandertársadalom ránk fog figyelni – mondta el a Magyar Szkander Szövetség elnöke.

Bauman Ádámot, az egyik versenyzőt is elcsíptük két meccse között. Elmondta, hogy a szkander, az egyszerűsége ellenére, egy nagyon összetett sport. Maga a profi szkander körülbelül 30-40 évvel ezelőtt indult el. Ez egy kőkemény erősport, ami edzés terén nemcsak a szkanderozásból, asztalozásból áll, hanem súlyzós konditermi edzésből is.


– Az erőnk nagy részét az edzőteremben alapozzuk meg. Rengeteg testépítő gyakorlattal készülünk, illetve olyan specifikus edzésmódszereket építünk be, ami kimondottan a szkanderhez kell. Azt mindenki látja, hogy javarészt karból dolgozik az ember, de nagyon nagy szerepe van a törzs minden izmának. A hátnak, a mellnek, a vállnak, a bicepsznek és az alkarnak. Ezeket mind úgy kell megerősíteni, ami egy normál emberen, sőt egy átlagos jó fizikumú emberen sem annyira kirívó, mint nálunk. Nagyon sok idő kell hozzá, nyilván egy megfelelő genetika, kitartás és félig-meddig bolondnak is kell lenni, jó értelemben. Fontos szerepe van a bemelegítésnek, legalább 20-30 perc el szokott menni vele, maga az asztali edzés pedig 1,5-2 órát vesz igény – árulta el Bauman Ádám.

A nők is megmérkőztek

Asztalonként 1-2 bíró van jelen a meccseknél. Az asztalnak van egy könyöklő, valamint egy érintőpárnája és egy kapaszkodója. – Sokan a szkandert kocsmaszkanderként értelmezik, de mi a versenyszkandert műveljük, itt számos szabály van. A bírók a kezdésnél beállítják a versenyzőket, ami azt jelenti, hogy a kapaszkodót fogni kell, a könyökünk könyöklőpárnán van egyenes csuklóval, a hüvelykujj felső ujjperce pedig ki kell látszódjon. Ezt követően az asztal közepére állítják a két ellenfelet, majd ready-go vezényszóra indul a mérkőzés. A párbajok nagy része 1-2 másodpercen belül le szokott zajlani, ritka az, amikor összeakadnak. Én nehézsúlyban indulok a legtöbb versenyen. Ősszel voltam Kirgizisztánban, a nomád világjátékokon, amit kétévente rendeznek meg, ott 4. helyezést értem el szintén bal kéz, nehézsúlyban. Erre kimondottan büszke vagyok. Tavaly pedig a magyar bajnokságon szintén ballal 2., jobbal pedig 3. lettem nehézsúlyban – részletezte a szkanderversenyző.

Idén 126-an jelentkeztek a szkanderversenyre

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az ide látogató vendégek számára.