EUR: 323,73 Ft
CHF: 292,08 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Egyéb Debrecen

Együtt marad a trilógia!

Történelmi jelentőségű bejelentés hangzott el múlt héten a Parlamentben. A magyar állam  hárommilliárd forintért megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét, így Debrecenben marad Munkácsy trilógiája.

Munkácsy Mihály híres Krisztus-trilógiája emblematikus jelentőségű, nagy értéke a cívisvárosnak és a Déri Múzeumnak, a három alkotás turisták tízezreit vonzza. Amikor 1930-ban megnyílt az intézmény, már akkor is Ecce Homo teremnek hívták a képeknek ma is otthont adó (ma Munkácsy nevét viselő) helyiséget. Nagy veszteség volt, amikor elszállítottak egy-egy darabot a trilógiából, és amikor újra együtt lehetett látni a festményeket, azt ünnepként élte meg a közönség. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt erről a Parlament Munkácsy-termében tartott sajtótájékoztatón Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában. A miniszter közölte, a festmény hosszú távon Debrecenben marad, miután a Golgotát itt helyezi letétbe a magyar állam. A három kép értéke ugyanis együtt még jelentősebb.


Kósa Lajos országgyűlési képviselő felidézte, hogy a trilógia 1995-ben volt először együtt látható városunkban, és már akkor sok debreceniben megfogalmazódott, hogy milyen jó lenne együtt tartani a képeket. Kósa Lajos emlékeztetett, hogy Debrecen városa a kétezres évek közepétől tárgyalt a képek tulajdonosaival a megvásárlásról. Az országgyűlési képviselő hozzátette, ez helyi kezdeményezés volt, amit az akkori kormány nem támogatott. Kósa Lajos köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy immár mindhárom kép közösségi tulajdonban legyen.

Gulyás Gergely, Papp László és Kósa Lajos

Papp László polgármester úgy fogalmazott, több mint százéves folyamat végére értünk, az elmúlt 23 évben a három festmény igazán debrecenivé vált, és ma már a Nagytemplom mellett a trilógiát is a debreceni szimbólumok közé soroljuk. A polgármester a város nevében köszönetet mondott a kormánynak, hogy együtt maradhat a trilógia. Mint fogalmazott, jó gazdája és jó házigazdája lesz a képeknek Debrecen. Az elsőfokú hatóság határozatában a Golgotát védetté nyilvánította, és rögzítette, hogy eladása esetén a magyar államot elővásárlási jog illeti meg, az alkotás pedig csak a hatóság engedélyével vihető ki az ország területéről. Pákh Imre fellebbezett, végül hosszas bírósági eljárások után – és a Déri Múzeumban kérésére a kép lepellel történő letakarását követően – a Kúria 2017-ben hatályon kívül helyezte a védetté nyilvánításról szóló per jogerős ítéletét, és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot.


Pákh Imre korábbi nyilatkozataiban is azt hangsúlyozta, az a szándéka, hogy továbbra is együtt maradjon a trilógia, és a Golgota is magyar állam tulajdonába kerüljön. Az Ecce Homo képet Déri Frigyes adományozta az államnak azzal, hogy a festményt Debrecenben állítsák ki. A Krisztus Pilátus előtt című képet a magyar állam 5,7 millió dollárért (akkori áron 1 milliárd 550 millió forintért) vásárolta meg 2015-ben a kanadai Hamilton Galériától, jelentősen lealkudva az eladó által kért 10 millió dolláros összeget.

Kapcsolódó Cikkek