2019. december 15., vasárnap
Valér

Külföld

Elfoghatták a férfit, aki gyanús csomagokat küldött konzulátusokra

Ausztráliában a rendőrség még szerdán este őrizetbe vett egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő küldött aznap 38 címre, köztük külföldi képviseletekre, konzulátusokra gyanús csomagokat Melbourne-ben, Canberrában és Sydneyben.

Értesülések szerint legalább tíz külképviselet kapott ismeretlen eredetű küldeményt, egyebek között az Egyesült Államok, Dél-Korea, Görögország, India, Izrael, Nagy-Britannia, Németország, Pakisztán, Svájc címére is érkezett ilyen csomag.


A 48 éves férfit a Victoria államban lévő Sheppartonban (Melbourne elővárosában) lévő otthonában vették őrizetbe, csütörtökön állítják bíróság elé.

Az új-zélandi konzulátus egyik dolgozója az ABC helyi hírtelevíziónak azt mondta, a szóban forgó küldemények “azbeszt” feliratú, szálas anyagot tartalmazó borítékok voltak.

Szemtanúk beszámolói szerint India melbourne-i konzulátusához tűzoltóautók, rendőrautók és egy veszélyes anyag szállítására alkalmas jármű érkezett, a külképviselet dolgozói közül pedig többen védőmaszkot vettek fel. A katasztrófavédelem átvizsgálta az épületet, és miután biztonságosnak nyilvánította, az alkalmazottak visszatérhettek.

A rendőrség eddig 29 csomagot foglalt le, amelyek tartalmát vizsgálják. Amennyiben bűnösnek találják a férfit akár 10 évi börtönbüntetést is kaphat.

Az ausztrál rendőrség azt követően kezdte vizsgálni az ügyet, hogy gyanús, feltehetően mérgező, fehér port tartalmazó csomagok tömeges kézbesítéséről értesült. Egyelőre nem tudni arról, hogy bárki is megfertőződött volna.

Kapcsolódó Cikkek

  • Brutális hőség tombol Nyugat-Ausztráliában

    Brutális hőség tombol Nyugat-Ausztráliában

    Nyugat-Ausztráliában már a harmadik napja negyven Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik, miközben a térség legnépesebb települése és fővárosa, Perth környékén tovább terjednek a bozóttüzek – közölték vasárnap a hatóságok.

  • Folytatódhatnak a Macron nyugdíjreformja elleni tüntetések

    Folytatódhatnak a Macron nyugdíjreformja elleni tüntetések

    A vasúti és a városi tömegközlekedést Franciaországban kilencedik napja lebénító sztrájk akár karácsonyig is folytatódhat a szakszervezetek pénteki tájékoztatása szerint, annak ellenére, hogy a kormány jövő hétre ismét párbeszédre hívta a nyugdíjreform ellen tiltakozó csoportokat.