EUR: 321,96 Ft
CHF: 283,47 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Külföld

Előkerült a panda, aki meglépett egy állatkertből még a hétvégén

Megtalálták a belfasti állatkertből a hétvégén elszökött vörös pandát – közölte hétfőn az intézmény vezetése a Twitteren.

“Örömmel közölhetjük, hogy az eltűnt vörös pandát megtalálták, és visszaviszik a belfasti állatkertben lévő otthonába” – írták mikroblogjukon.


Az északír rendőrség korábban a lakosság segítségét kérte a macskamedvefélék családjához tartozó szökevény befogásához, aki vasárnap váratlanul úgy döntött, “szabadságolja magát” az állatkertből. A rendőrség felszólította a lakosságot, hogy az éjszakai életmódot folytató állat észlelése esetén ne próbálják meg befogni, inkább értesítsék a hatóságokat, mert a házimacskánál valamelyest nagyobb vörös pandák, bár természetüknél fogva nem agresszívak, sarokba szorítva védekezni fognak.

A közösségi hálókon különböző elméletek születtek a ragadozó hollétéről. Egyesek úgy vélekedtek, talán honvágya volt, és betért egy kínai étterembe, vagy még időben kereket próbált oldani Írországba Nagy-Britannia uniós kiválása előtt.


Sem az állatkert, sem a rendőrség nem közölte, hogy a szökevényt végül hol találták meg.

A belfasti állatkertben legalább négy vörös panda él, a vadaspark tavaly novemberben jelentette be ikerkölykök születését.

A vörös panda a Himalájában a 2200-4800 méteres magasság között elterülő mérsékelt égövi lombhullató és örökzöld erdők lakója. Számuk igencsak megcsappant élőhelyük csökkenése miatt. A vörös pandákat prémjükért is vadásszák, de csapdával is befogják és díszállatként értékesítik.

Az 5-8 kilogrammos állatok testét vastag, vöröses szőr borítja, amely a hasukon sötétebb. Bár fogazatuk és rendszertani besorolásuk alapján a ragadozók – a medvefélék – közé tartoznak, bogyókat, virágokat és egyéb növényi részeket esznek.

A washingtoni székhelyű Természetvédelmi Világalap (WWF) becslései szerint tízezer vörös panda él vadon.

Kapcsolódó Cikkek

 • 60 kilót fogyott a fiatal anya

  60 kilót fogyott a fiatal anya

  A 30 éves Kym Fisher nem is olyan régen még 136 kilót nyomott, ám egy durva közlekedési vita után, amiben még csak hibás sem volt, eldöntötte, megszabadul a fölösleges kilóktól.

 • Ritka szaxofonokat loptak a gyűjtőtől

  Ritka szaxofonokat loptak a gyűjtőtől

  Harmincöt értékes és ritka szaxofont loptak el egy híres olasz gyűjtőtől, aki szerint az elkövetők hozzá nem értését mutatja, hogy a gyűjtemény koronaékszerét, Sonny Rollins Grammy-díjas dzsesszszaxofonos hangszerét nem vitték el.

 • Kritikusak az európaiak a migrációval szemben

  Kritikusak az európaiak a migrációval szemben

  Egyértelműen migrációkritikus állásponton van a közép-európai országokban élők többsége – derült ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára 12 közép-európai országban készített közvélemény-kutatásából.