2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Külföld

Először észleltek meteorbecsapódást holdfogyatkozás alatt

Meteorbecsapódás volt az a kis villanás a hétfői teljes holdfogyatkozás alatt, amelyet spanyol holdteleszkópok rögzítettek, csillagászuk szerint ez volt az első, amelyet valaha észleltek.

José Maria Madeido, az Huelvai Egyetem asztrofizikusa a Twitteren írta szerdán: “Szikla csapódik a Holdba a teljes holdfogyatkozáskor”, a bejegyzéshez egy felvétel linkjét csatolta, ahol jól látszik a fényes villanás.


A jelenséget közép-európai idő szerint hétfő hajnali 5 óra 41 perckor rögzítették a spanyol Holdfigyelő rendszer (Moon Impacts Detection and Analysis System, MIDAS) teleszkópjai.

Ugyan számos meteorkráter található a Holdon, Madeido szerint ez volt az első alkalom, hogy holdfogyatkozáskor történt ütközés fényét láthattuk a Földön.


A becslések szerint másodpercenként 17 kilométeres sebességgel a Holdnak csapódó kő mintegy 10 kilogrammos és 30 centiméter átmérőjű lehetett.

A Los Angeles-i Griffith megfigyelőállomás szintén felvette a becsapódást, miközben élőben közvetítette a holdfogyatkozást. Az első után egy második villanást is láttak néhányan – mondta Anthony Cook, a Griffith csillagásza.

“A Hold képének legfényesebb részén lehetett a második villanás, talán nem volt elég kontraszt, hogy a videónkon is látni lehessen” – tette hozzá.

A holdi becsapódásokat általában az újhold előtti és utáni öt napon át kísérik figyelemmel, a felvillanásokat ilyenkor könnyű észlelni – magyarázta Madiedo.

A több mint háromórás holdfogyatkozás előnyeit úgy használta ki, hogy a sevillai obszervatórium négy működő távcsöve mellé másik négyet is munkába állított, “mivel egyetlen lehetséges becsapódást se akart kihagyni”.

Ahogy emailjében írta: “csaknem két napig nem tudtam aludni, mert a rendkívüli eseményre beállított eszközöket teszteltem, majd a holdfogyatkozást figyeltem”.

A számítógépes program értesítette a becsapódásról.

“Felugrottam a székből. Nagyon boldog voltam, mert a munkám meghozta a gyümölcsét” – tette hozzá.

A Hold meteorbecsapódásainak megfigyelése a földi ütközések jobb előrejelzését is segíti a szakember szerint.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Frontex: A migrációs nyomás az EU külső határain továbbra is jelentős

  Frontex: A migrációs nyomás az EU külső határain továbbra is jelentős

  Noha a migrációs nyomás az Európai Unió külső határain továbbra is jelentős, nincs “égető válság”, az illegális bevándorlás szintje az egymást követő öt évet vizsgálva tavaly a legalacsonyabb volt – közölte az unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex 2018-as adatokat rögzítő éves jelentésében szerdán.

 • Változatlanul nagy az iszlamista terror veszélye Németországban

  Változatlanul nagy az iszlamista terror veszélye Németországban

  – Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet szinte teljes megsemmisülésének ellenére változatlanul nagy az iszlamista terrortámadások veszélye Németországban – mondta a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője szerdán egy berlini konferencián.

 • A brüsszeli bürokrácia le akarja tagadni a bevándorláspárti terveket

  A brüsszeli bürokrácia le akarja tagadni a bevándorláspárti terveket

  A brüsszeli bürokrácia le akarja tagadni a bevándorláspárti terveket, az Európai Parlament és az Európai Bizottság korábbi döntései és állásfoglalásai azonban lebuktatják őket – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.