EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,30 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Először gyalogolt magyar a Déli-sarkig

Sikeresen elérte az Antarktisz szárazföldi partjaitól indulva a Déli-sarkot január 7-én az első magyar, Rakonczay Gábor. A többszörös világrekorder november 25-én három társával együtt vágott neki az expedíciónak.

A korábban egy kenuval az óceánt is átszelő Rakonczay, a mostani túrája során sokkal kegyetlenebb körülmények között harcolt az elemekkel. Az út során testsúlyának a 10 százalékát elveszítette, és a rettentő hidegnek köszönhetően fagyási sérüléseket is szenvedett. Elmondása szerint igazán próbára tette őt az expedíció, ugyanis térdig érő hóban, szembe a széllel, eleinte mínusz 12, majd mínusz 30 fokos hidegben síléceken meneteltek keresztül a kietlen tájon. Rakonczay szerint különösen az első kétszáz kilométer volt kemény,


Déli-sarkpont, 2019. január 8.
2019. január 7-én az Antarktiszon készült kép Rakonczay Gáborról, aki ezen a napon első magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva elérte a Déli-sarkot. Az extrém sportoló 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot egy 94 kilós szánt húzva maga után.
MTI

„Az Antarktisz hatalmas, tökéletesen élettelen, ugyanakkor fantasztikusan tiszta és érintetlen. Semmi sem indokolja itt az életben maradást. Az agy ráadásul képtelen felfogni a menetelés tényleges időtartamát, ebben az ingerszegény környezetben az ember lépésről lépésre küzdi előre magát. Csak megy, és nem foglalkozik azzal, meddig tart még, hogy milyen hosszú ez az egész” – fogalmazott a közleményben az extrém sportoló.

A Déli-sarkot meghódítani kívánók számára a szabály úgy szól, hogy aki először jár az Antarktiszon, annak kötelező csapatban teljesítenie a távot. Rakonczay Gábor is ezért vágott neki a túrának negyedmagával, ám a legtöbbet ő haladt az élen, és az ő szánja volt a legnehezebb.


Rakonczay az ünnepeket is a föld egyik leghidegebb pontján töltötte, szilveszterkor mindössze fél pohár vörösbort engedélyeztek maguknak ünneplés gyanánt.

Korábban hajózott

Rakonczay Gábor nem először vállalkozott emberfeletti kalandra. 2008-ban akkori feleségével átevezték az Atlanti-óceánt. 2013-ban már egyedül vágott neki az útnak, hogy megkerülje a Földet. Az út felénél azonban felborult hajójával, eláztak a műszerei, így 40 napig senki sem tudta merre jár, végül egy szigetről jelentkezett.

 

Számokban Rakonczay Gábor expedíciója:

44 nap és 4 óra alatt teljesítette a távot

917 kilométert menetelt összesen

94 kg-os szánt húzott maga után

7000 kalóriát fogyasztott naponta

Budapest, 2019. január 7.
2018. november 22-én készült kép Rakonczay Gáborról, aki 2019. január 7-én első magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva elérte a Déli-sarkot. Az extrém sportoló 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot egy 94 kilós szánt húzva maga után.
MTI

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Demetervin Pincészet – Délceg

  Demetervin Pincészet – Délceg

  A 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el “Debrecen Város Fehér Bora 2019” címet.

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.