EUR: 326,56 Ft
CHF: 294,89 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Belföld

Először gyalogolt magyar a Déli-sarkig

Sikeresen elérte az Antarktisz szárazföldi partjaitól indulva a Déli-sarkot január 7-én az első magyar, Rakonczay Gábor. A többszörös világrekorder november 25-én három társával együtt vágott neki az expedíciónak.

A korábban egy kenuval az óceánt is átszelő Rakonczay, a mostani túrája során sokkal kegyetlenebb körülmények között harcolt az elemekkel. Az út során testsúlyának a 10 százalékát elveszítette, és a rettentő hidegnek köszönhetően fagyási sérüléseket is szenvedett. Elmondása szerint igazán próbára tette őt az expedíció, ugyanis térdig érő hóban, szembe a széllel, eleinte mínusz 12, majd mínusz 30 fokos hidegben síléceken meneteltek keresztül a kietlen tájon. Rakonczay szerint különösen az első kétszáz kilométer volt kemény,


Déli-sarkpont, 2019. január 8.
2019. január 7-én az Antarktiszon készült kép Rakonczay Gáborról, aki ezen a napon első magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva elérte a Déli-sarkot. Az extrém sportoló 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot egy 94 kilós szánt húzva maga után.
MTI

„Az Antarktisz hatalmas, tökéletesen élettelen, ugyanakkor fantasztikusan tiszta és érintetlen. Semmi sem indokolja itt az életben maradást. Az agy ráadásul képtelen felfogni a menetelés tényleges időtartamát, ebben az ingerszegény környezetben az ember lépésről lépésre küzdi előre magát. Csak megy, és nem foglalkozik azzal, meddig tart még, hogy milyen hosszú ez az egész” – fogalmazott a közleményben az extrém sportoló.

A Déli-sarkot meghódítani kívánók számára a szabály úgy szól, hogy aki először jár az Antarktiszon, annak kötelező csapatban teljesítenie a távot. Rakonczay Gábor is ezért vágott neki a túrának negyedmagával, ám a legtöbbet ő haladt az élen, és az ő szánja volt a legnehezebb.


Rakonczay az ünnepeket is a föld egyik leghidegebb pontján töltötte, szilveszterkor mindössze fél pohár vörösbort engedélyeztek maguknak ünneplés gyanánt.

Korábban hajózott

Rakonczay Gábor nem először vállalkozott emberfeletti kalandra. 2008-ban akkori feleségével átevezték az Atlanti-óceánt. 2013-ban már egyedül vágott neki az útnak, hogy megkerülje a Földet. Az út felénél azonban felborult hajójával, eláztak a műszerei, így 40 napig senki sem tudta merre jár, végül egy szigetről jelentkezett.

 

Számokban Rakonczay Gábor expedíciója:

44 nap és 4 óra alatt teljesítette a távot

917 kilométert menetelt összesen

94 kg-os szánt húzott maga után

7000 kalóriát fogyasztott naponta

Budapest, 2019. január 7.
2018. november 22-én készült kép Rakonczay Gáborról, aki 2019. január 7-én első magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva elérte a Déli-sarkot. Az extrém sportoló 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot egy 94 kilós szánt húzva maga után.
MTI

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Már igényelhető a kibővített csok

  Már igényelhető a kibővített csok

  Július 1-jétől igényelhető a kormány hétpontos családvédelmi akciótervéből négy pont, köztük a kibővített családi otthonteremtési kedvezmény is, amelynek már a falusi változata is elérhető a lakosság számára.

 • 500 ezer magyar horgászik

  500 ezer magyar horgászik

  Alig öt év alatt szinte megduplázódott a hazai vizeken legálisan pecázó horgászok száma, csaknem félmillióan rendelkeznek állami horgászjeggyel.

 • Helyet a diákoknak!

  Helyet a diákoknak!

  A vidékről érkező diákok körülbelül 6-8 százalékának lenne szüksége kollégiumi elhelyezésre, ám a Réti úti épület már nagyon rossz állapotban volt.