2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Veszprém

Emberként az embertelenségben

Brusznyai Árpádra emlékeztek

Szerző: Sulyok Georgina, Schöngrundtner Tamás


Az 1956-os veszprémi hős, aki nem akart hőssé válni: a szerény, szelíd, emberséges forradalmárra, Brusznyai Árpádra emlékeztek tragédiájának 61. évfordulóján emlékműve előtt, a Megyeház téren.

Porga Gyula beszédével emlékeztek Brusznyaira a Megyeháztéren (fotó: Kovács Bálint)

– Az 1956-os forradalom és szabadságharc Magyarország tényleges felszabadulásának és újjászületésének ígéretét hordozta, ám kegyetlen vérbefojtása gyásznappá változtatta november 4-ét, és gyásznappá vált számunkra 1958. január 9-e is, amikor Brusznyai Árpád Ajkán egy akasztófán fejezte be az életét – kezdte beszédét Porga Gyula polgármester.


– Brusznyai Árpád a mi hősünk, aki nem importálta a pesti forradalmat Veszprémbe, hanem inkább élére állt a veszprémiek forradalmának, amelyet a szabadságvágy és a hazaszeretet hívott életre.

A Megyeháza előtt emlékeztek a veszprémi mártírra (fotó: Kovács Bálint)

– Emberek százai életét mentette meg azzal, hogy a fellázadt egyetemistákat józanságra, megfontolásra intette, és nem adott fegyvert a kezükbe: lelke minden lobogásával, bölcsességével és tudásával az életet védelmezte. Végig emberséges maradt a forradalmunkban, amelynek nem egyszerűen vezetője volt, hanem kiválasztottja is: a történelem választottjaként népének képviselője maradt a haláláig és a halálon túl is. Brusznyai Árpád hősiessége és embersége példaként áll előttünk. Emlékét kegyelettel őrizzük – zárta gondolatait Porga Gyula.

Imre Frigyesné beszámolt a Brusznyai Alapítvány idei terveiről (fotó:Domján Attila)

Több módon emlékezik a veszprémi mártírra a Brusznyai Alapítvány is. A hévégén emlékkoncertet szerveztek – ennek a rendezvénynek már több évtizedes hagyományai vannak Veszprémben. Imre Frigyesné, az alapítvány elnöke beszámolt arról is, hogy újabb helyszínen tervezik bemutatni a Brusznyai életét feldolgozó kiadványaikat. A könyveket tavaly, a hős halálának 60. évfordulójára adták ki, és Veszprém mellett szerveztek kötetbemutatót Vácon, ahol Brusznyai rövid ideig tanított, illetve egyetemi tanulmányainak helyszínén, Budapesten. Idén Szentesre, Brusznyai gyermekkorának helyszínére látogatnak el.

A tavaly kiadott köteteket idén Szentesre is elviszik (fotó: Domján Attila, archív)

Tavaly útjára indult egy Brusznyait bemutató vándorkiállítás is, amely a veszprémi középiskolákat járja, az évforduló napjait a Vetési Albert Gimnáziumban töltötte.

Ami az idei évet illeti, a Brusznyai Alapítvány fennállásának 30. évfordulója alkalmából egy újabb kötet megjelentetését tervezi, amelyben az elmúlt három évtized munkásságát örökítik meg; többek között emlékbeszédek leiratai is megtalálhatók lesznek a kiadványban.

Kapcsolódó Cikkek