EUR: 324,62 Ft
CHF: 298,92 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Külföld

ENSZ: a zimbabwei hatóságok aránytalan erőszakot alkalmaznak

A tüntetőkkel szembeni hatósági erőszak aránytalan alkalmazásával vádolta meg a zimbabwei hatóságot az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala (OHCHR) nevében Ravina Shamdasani szóvivő pénteki, Genfben tartott sajtótájékoztatóján, amelyen kitért a Kongói Demokratikus Köztársaságban kialakult feszültségekre is.

Shamdasani szerint a zimbabwei biztonsági erők módszeres és aránytalan erőszakot alkalmaznak a tüntetők ellen. Orvosok tanúvallomására hivatkozva azt mondta, több mint hatvan embert láttak el zimbabwei kórházakban lőtt sebekkel az elmúlt napokban.


A dél-afrikai országban – eredetileg az üzemanyag árának drasztikus emelése miatt – hétfő óta tüntetéseket tartanak, ezekre a kormány erőszakkal válaszolt. A tiltakozó akciók során hivatalos adatok szerint hárman haltak meg, de jogvédők szerint az áldozatok száma ennél jóval több. A héten több mint 600 embert vettek őrizetbe a demonstrációkkal összefüggésben, pénteken pedig egy helyi médiacsoport szerint a zimbabwei kormány ismételten az internetszolgáltatás teljes leállítására kötelezte a szolgáltatókat.

A szóvivő kitért a kongói Demokratikus Köztársaságra is, nyugalomra szólítva fel a lakosságot. “Az időközi választási eredmények január 10-i kihirdetése óta szervezetünk 34 halálos áldozatról, 59 sebesültről és 241 önkényes letartóztatásról tud” – tette hozzá.


Az afrikai országban a december 30-i választásokat követően alakult ki feszültség, az eredmények szerint ugyanis Felix Tshisekedi nyert a szavazatok 38,57 százalékával, míg az ellenzéki Martin Fayulu a második helyen végzett a voksok 34,8 százalékával. Az ellenzéki politikus azt állítja, hogy valójában a szavazók 61 százaléka adta rá voksát. A választások eredményeit illetően komoly kétségek merültek fel nem csupán az ország ellenzékében, hanem az Afrikai Unió (AU) Bizottságának elnöke, Moussa Faki Mahamat szerint is. A Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) közleményében felszólította a kongói politikai szereplőket, hogy a kongói alkotmánnyal és vonatkozó választási törvényekkel összhangban adjanak választ a választások hitelességére vonatkozó panaszokra.

A kongói alkotmánybíróság – a Fayulu által beadott hivatalos panasz nyomán – kedden megkezdte a szavazatok újraszámlálási kérelmének vizsgálatát. A testületnek a panasz benyújtását követően leadott nyolc napban kell döntést hoznia.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek