EUR: 355,21 Ft
CHF: 332,62 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Belföld

Érkezik az új dróntörvény! Mutatjuk, mi lesz benne

Akik gyakran röptetnek drónt, azoknak ez a hír már úgy hiányzott, mint egy falat kenyér. Ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy még életképes is lehet a frissített szabályozás, hiszen olyan könnyítések kerültek bele, amelyekről csak álmodni mertek a magyar drónpilóták.

2019 közepén léphet érvénybe az új dróntörvény, amely a hírek szerint már a döntéshozók asztalán pihen. Ez az új szabálytervezet, amelyet szakemberek segítségével alkottak meg, egy 1998-as jogszabályt tenne semmissé, így az év közepétől sokkal életszerűbb feltételek mellett lehetne pilóta nélküli légi járműveket irányítani, használni.


Most, ugye, az a helyzet, hogy ha szabályosan szeretnénk reptetni egy drónt, akkor 30 nappal előtte a HM honlapján keresztül eseti légi kérelmet kell leadnunk. Úgy néz ki, hogy ez hamarosan már csak rossz emlék lesz, ugyanis a jövőben mindössze a repülés előtt fél órával kell jelezni szándékunkat, egy mobilapplikáción keresztül. Valljuk be, hogy már ez is hatalmas könnyítés a szabadidős és üzleti célú drónpilóták számára. Az alkalmazást két kilónál könnyebb gépek esetében lehet használni, és az ott megadott adatokhoz a katasztrófavédelem, a TEK, a honvédség, valamint a rendőrség is hozzáfér majd.

A drón biztosítása körüli procedúra ma nem mondható túl egyszerűnek és átláthatónak, ám nyártól ez is változik. A biztosítók számára ez jó hír, hiszen minden gépre kötelező lehet a felelősségbiztosítás.


Ma már az is drónpilótának tartja magát, aki mindössze annyit tett, hogy vásárolt valamilyen eszközt, amely eltöltött néhány órát a levegőben. Nos, ez is módosul. A szabadidős tevékenység esetében továbbra is csak a belterületen való reptetéshez kell jogosítvány, ám az üzleti célúhoz minden esetben. Legyen szó akár esküvői drónfelvételről, annak, aki üzletszerűen dolgozik az eszközzel, jogosítványra lesz szüksége, ha a jövőben is ezzel kíván foglalkozni, vagy nem szeretne egy nagyobb büntetést begyűjteni.

Ejtsünk néhány szót a magánterület feletti repülésről is. Harmincméteres magasságig csak akkor röpködhetünk egy magánterület felett, ha abba a tulajdonos is beleegyezik. Harminc méter felett elvileg már nincs beleszólásuk, ugyanis a légtér a magyar állam tulajdona, így egy-egy telektulajdonos nem korlátozhatja a felette zajló légi forgalmat.

A lakott területekkel kicsit más a helyzet. Igaz, az ezek feletti repülést nem kötik hatósági engedélyhez, ám az ilyen helyeken csak akkor emelkedhetünk a magasba, ha drónunk rendelkezik olyan fedélzeti berendezéssel vagy jól látható festéssel, amely lehetővé teszi, hogy nappali fény mellett is megfelelően látható legyen, továbbá a pilótának megkülönböztető ruházatot kell viselnie. Erre azért van szükség, hogy egyértelművé tegye, ki irányítja az eszközt. Ilyen megkülönböztető ruházat lehet egy sima láthatósági mellény is. Végül, de nem utolsósorban létezik egy uniós szabályzat, amely a drónoknál kötelezővé teszi a ütközésgátló és az automata landolási funkciót. Ez nem is nagy probléma, hiszen egy kevésbé tapasztalt drónpilóta súlyos anyagi károktól óvhatja meg magát vagy bárki mást.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek