2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Nagykanizsa

Értékek lajstroma

Átadták a megyei díjakat

Másfél év után ismét átadták a Zala Megyei Érték címeket. Az okleveleket a miklósfai répafőző fesztiválon vették át az értéktárba bekerült intézmények, szervezetek képviselői, és mindazok a hagyományőrzők, akik munkájukkal rászolgáltak az elismerésre.


Legutóbb 2017 szeptemberében adták át a diplomákat, azóta 15 értékkel gazdagodott a megyei tár. Például „zalaikum” lett az úgynevezett drótosok, vagyis távírdamunkások emlékhelye Szepetneken, a Zalagyöngye Táncegyüttes és a Tour De Zalakaros országúti kerékpárverseny. A díjátadón Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő kiemelte, fontos munkát végeznek mindazok, akik őrzik vagy éppen felkutatják értékeinket, és valamennyien figyelemre méltó dolgot hoznak létre a közösség javára.

Az Országgyűlés 2012-ben alkotta meg a hungarikumtörvényt, ezután kezdték meg működésüket a megyei és a települési értéktárbizottságok, amelyek folyamatosan bővítik a lajstromokat. Zalában már korábban bekerült az összeállításba például a miklósfai kerekrépa, a Csömödéri Állami Erdei Vasút, a gyöngyös necc, a kanizsai dödölle, illetve a bor- és dödöllefesztivál.

Egyre több fiatal is fakanalat ragad, hogy a híres kerekrépából készítsen valami finomat (Fotó: Gergely Szilárd)

Miklósfán ezúttal 37 fajta ételt készítettek a versengő csapatok. A zsűri három kategóriában értékelte az étkeket, köztük a hagyományos, kerekrépából készült remekeket, illetve a különlegességeket. Előbbit a Nagykanizsai Honvéd Egyesület nyerte, utóbbiban pedig a Mi Nők Klubja lett az első. Az ítészek a legjobb répás rétesnek Gálné Kiss Viktória édességét választották.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.