2019. november 20., szerda
Jolán

Egyéb Nagykanizsa

Értékek lajstroma

Átadták a megyei díjakat

Másfél év után ismét átadták a Zala Megyei Érték címeket. Az okleveleket a miklósfai répafőző fesztiválon vették át az értéktárba bekerült intézmények, szervezetek képviselői, és mindazok a hagyományőrzők, akik munkájukkal rászolgáltak az elismerésre.


Legutóbb 2017 szeptemberében adták át a diplomákat, azóta 15 értékkel gazdagodott a megyei tár. Például „zalaikum” lett az úgynevezett drótosok, vagyis távírdamunkások emlékhelye Szepetneken, a Zalagyöngye Táncegyüttes és a Tour De Zalakaros országúti kerékpárverseny. A díjátadón Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő kiemelte, fontos munkát végeznek mindazok, akik őrzik vagy éppen felkutatják értékeinket, és valamennyien figyelemre méltó dolgot hoznak létre a közösség javára.

Az Országgyűlés 2012-ben alkotta meg a hungarikumtörvényt, ezután kezdték meg működésüket a megyei és a települési értéktárbizottságok, amelyek folyamatosan bővítik a lajstromokat. Zalában már korábban bekerült az összeállításba például a miklósfai kerekrépa, a Csömödéri Állami Erdei Vasút, a gyöngyös necc, a kanizsai dödölle, illetve a bor- és dödöllefesztivál.

Egyre több fiatal is fakanalat ragad, hogy a híres kerekrépából készítsen valami finomat (Fotó: Gergely Szilárd)

Miklósfán ezúttal 37 fajta ételt készítettek a versengő csapatok. A zsűri három kategóriában értékelte az étkeket, köztük a hagyományos, kerekrépából készült remekeket, illetve a különlegességeket. Előbbit a Nagykanizsai Honvéd Egyesület nyerte, utóbbiban pedig a Mi Nők Klubja lett az első. Az ítészek a legjobb répás rétesnek Gálné Kiss Viktória édességét választották.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.