EUR: 334,11 Ft
CHF: 304,86 Ft
2019. november 11., hétfő
Márton

Aktuális

Európai felmérés: könnyebben fizetik számláikat a magyarok

Jelentősen könnyebben fizetik be számláikat ma a magyarok, mint tehették ezt akár csak egy évvel korábban, jobban kézben tartják pénzügyeiket, mint – mondjuk – a britek, és a magyar fiatalok fele hiszi, hogy jobban fog élni szüleinél – derül ki Európa legnagyobb követeléskezelő cége, az Intrum Justitia 24 európai országban végzett legfrissebb felméréséből.

Az Intrum, Európa vezető követeléskezelő vállalatcsoportja évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Felmérését. A kutatásban Európa 24 országából közel 25 000 válaszadó, köztük 1004 magyar vett részt. A felmérés így reprezentatív módon vizsgálta a magyarok pénzügyi helyzetét és várakozásait.


Ésszel bánunk a számlákkal

A kutatásból kiderült, a magyarok tudatosabbak az európai átlagnál – ha a számlák befizetéséről van szó. A hazai válaszadók közel 90 százaléka szerint fontos a számlák időben történő rendezése, míg az európai átlag e kérdést illetően 85 százalék. Az adatok alapján igyekszünk tartani is ehhez magunkat, mert nem szeretnünk másoknak tartozni. Míg 2017-ben minden második magyar állampolgárral előfordult, hogy elfelejtett befizetni egy számlát, addig 2018-ban már csak 10-ből 4 emberrel fordult elő, hogy lecsúszott volna a határidőről. Ez nem magyar sajátosság, hiszen a kontinens más országaiban is hasonló a helyzet.


A háztartások pénzügyi helyzetének javulása a számlabefizetések kapcsán is érezhető: egy év alatt 10 százalékponttal, 46 százalékra csökkent azok aránya, akik pénzszűke miatt nem tudták rendezni szolgáltatói tartozásukat.

Bár fontosnak tartjuk a számlabefizetést, mégis gyakran elfelejtkezünk róla. Majd’ minden második késés mögött a figyelmetlenség áll.

Jól alakulnak személyes pénzügyeink

Az adatokból kiderül, hogy a magyarok urai saját pénzügyi helyzetüknek: a megkérdezettek közel 60 százaléka gondolja azt, hogy kontroll alatt tartja pénzügyi helyzetét. Ez az adat összefügg a korral: az idősebb korosztályhoz tartozók egyértelműen jobban kezelik anyagi helyzetüket. Mindez azt is mutatja, hogy különösen fontos a fiatal generáció pénzügyi edukációja.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A pénzügyi helyzet kordában tartása tekintetében Magyarország kevéssel marad el a 64 százalékos európai átlagtól, azonban jobbak vagyunk, mint Írországban és az Egyesült Királyságban élő társaink.

Optimistábbak a fiatalok

A személyes pénzügyek megítélésénél a fiatal korosztályokra jellemző optimizmus növekedett tavaly óta. A magyar fiatalok közel fele látja úgy, hogy jobb anyagi helyzetben lesz, mint szülei: 7 százalékponttal nőtt azon fiatalok száma, akik bizakodóan tekintenek a jövőbe. Ez az arány európai viszonylatban is kimagasló, az európai 43 százalékos átlaghoz képest a 18-24 éves korosztályhoz tartozó magyar fiatalok 7 százalékponttal magasabb arányban vélekednek így.

Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója: „A magyarok pénzügyi várakozásának elemzéséből kiderül, hogy a fiatalabb korosztályokra jellemző leginkább, hogy optimistán tekintenek anyagi és gazdasági helyzetükre. Ez azonban önmagában nem elég, a mi feladatunk és felelőségünk megtanítani őket arra, hogy hogyan bánjanak felelősen a pénzzel és miként hozzanak jó pénzügyi döntéseket. Ezért is tűztük zászlónkra az Intrumnál a Zsebpénzügyes vetélkedőnkkel a fiatalok pénzügyi edukációját”.

Az Európai Fogyasztói Fizetési Jelentésről

Az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Jelentése néven készült reprezentatív felmérés független adatfelvételen alapul, a lekérdezés online formában történik. A legfrissebb kutatás 2018 őszén készült, melyben 24 európai országból 24 398 európai – köztük 1004 magyar – állampolgár vett részt. A kutatásról további információ az alábbi linken érhető el: https://www.intrum.hu/szolgaltatasaink-cegeknek/kutatasok-tanulmanyok/european-consumer-payment-report/.

Kapcsolódó Cikkek