2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Belföld

Ezekbe a náci ügyekbe nem bukott bele a Jobbik

Az antiszemita megnyilvánulások és durvábbnál durvább botrányok megalakulása óta kísérik a Jobbikot, ellenben az ezeket szankcionáló ítéletek és komoly büntetések valahogy mindig is elmaradtak.

Hogy tisztább képet kapjunk, az Origo készített egy összefoglalót a párt elmúlt években történt kétes ügyeiről, amik semmilyen retorzióval nem jártak.


Bár a Jobbik évek óta igyekszik azt a képet mutatni magáról, hogy a Vona Gábor által meghirdetett néppárti irányvonalnak köszönhetően teljesen megváltozott, több jel is azt bizonyítja, hogy ez egyszerűen hazugság. Ennek egyik leglátványosabb bizonyítéka az, hogyan kezelik a párt vezetői, ha egyik politikusuk antiszemita kirohanást tesz. Ha röviden kellene megválaszolni a kérdést, akkor az így nézne ki: sehogy, a Jobbik történetében egyetlenegyszer sem volt negatív következménye annak, ha valaki zsidózott. Pedig volt egy-két ilyen eset a párt életében – írja a lap.

Mint arról már mi is beszámoltunk, Pár évvel ezelőtt még hatalmas tömeg gyűlt össze a Kossuth téren, hogy Gyöngyösi Márton eltávolítását követelje a közéletből, amiért a jobbikos képviselő a zsidó származású és szerinte ebből fakadóan nemzetbiztonsági kockázatot jelentő képviselők listázását indítványozta. A botrány ellenére Gyöngyösi a mai napig a Jobbik országgyűlési képviselője.


Az Origo összefoglalójában beszámol még Szilágyi György, Kulcsár Gergely és a vecsési Jobbik antiszemita botrányairól is, amelyek mind komoly következmény nélkül maradtak.

Szávay István és Sneider Tamás botrányairól pedig a Lokál is sokszor beszámolt már.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese, Szávay István egy általa zsidó származásúnak tartott nő megverésével dicsekedett párttársainak egy hangfelvétel szerint, és ígéretének ellenére a mai napig nem mondott le a parlamenti mandátumáról.

Az Origo beszámolója szerint Sneider Tamás náci botránya a legutolsó eddigi ügy. A Hír TV vasárnap esti híradójában egy olyan felvételt mutatott be, amelyen a jobbikos politikus felesége náci karlendítéssel pózolt esküvőjükön. A három évvel ezelőtt készült anyagon az látható, ahogy a menyasszony – aki amúgy a párt képviselőcsoportjának jogásza – kétszer is hitleri mozdulatokat tett, a násznép meg lelkesen hejehujázott. A Jobbik elnöke ezt azzal igyekezett megmagyarázni, hogy csupán „szórakoztak és poénkodtak” az egybegyűltek, amikor kart lendítettek. A jelenetsor nyilvánosságra kerülését követően kedden késő este újabb anyag látott napvilágot, amelyen a jobbikos pártelnök arról beszélt, hogy még mindig jobb, ha valaki muszlim vallásra tér át, mint ha zsidóra.

A Jobbik elnökét egyáltalán nem zavarták meg a náci botrányok, továbbra is a Jobbik első embere, tavaly májusban vette át a hatalmat Vona Gábortól. „Ez egy vicc!” – ezekkel a szavakkal reagált az ATV-nek arra a felvetésére, miszerint lemond-e. Ebből a nyilatkozatból pedig arra lehet következtetni, hogy Sneider Tamás továbbra sem fontolgatja az országgyűlési alelnökségről és a pártelnökségről való lemondását, jól megvan ezekben a tisztségeiben – értekezik a portál.

Kapcsolódó Cikkek