EUR: 322,27 Ft
CHF: 287,27 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Külföld

Ezektől jöttünk lázba 2018-ban

Rengeteg sporteseményre, díjátadóra, és érdekes eseményre került sor a 2018-as év folyamán, íme a legfontosabbak.

Január 16-22. – Ferenc pápa dél-amerikai útja során Chilébe és Peruba látogatott.


Február 9-25. – A dél-koreai Phjongcsangban rendezték meg a XXIII. téli olimpiát, amelyen a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó a magyar sport első téli olimpiai aranyérmét szerezte.

Március 4-én a 90. Oscar-gála legnagyobb győztese a mexikói Guillermo del Toro A víz érintése című filmje lett.


Április 13-án az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémiát érintő botrány miatt lemondott a testület elnöke. Május 2-án bejelentették, hogy idén nem ítélik oda a kitüntetést, de 2019-ben két irodalmi Nobel-díjat adnak át, másnap XVI. Károly Gusztáv király megváltoztatta a testület 232 éves alapszabályát. November 19-én átmeneti testületet hoztak létre a díj odaítélésére.

Április 27-én a két Korea határán, Panmindzsonban találkozott Kim Dzsong Un, a kommunista Észak-Korea vezetője és Mun Dzse In dél-koreai elnök. A két politikus május 26-án, majd szeptember 18-án is tárgyalt, s megállapodtak, hogy a két Korea közösen pályázik a 2032-es olimpia megrendezésére.

Május 19-én Londonban megtartották Harry herceg, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia és az amerikai Meghan Markle színésznő esküvőjét, akik a Sussex hercege és hercegnőjeímet kapták II. Erzsébet királynőtől.

Credit line: Profimedia, Splash – aktivní

Június 14-július 15. – Oroszországban rendezték meg a labdarúgó világbajnokságot, a döntőben a francia válogatott a horvátokat győzte le. Június 24-én Szaúd-Arábiában engedélyezték, hogy a nők autót vezethessenek. Június 25-én a brit trónöröklési sorban második Vilmos cambridge-i herceg a brit uralkodócsalád első tagjaként tett hivatalos látogatást Izraelben.

Augusztus 25-26-án Írországba látogatott Ferenc pápa, aki Dublinban részt vett a katolikus családok világtalálkozóján.

Szeptember 22-25. – Ferenc pápa baltikumi útja során Litvániába, Lettországba és Észtországba látogatott. Szeptember 24-én a horvát Luka Modric lett a FIFA Év játékosa, megszakítva Lionel Messi és Cristiano Ronaldo egy évtizedes sorozatát. December 3-án a France Football Aranylabdáját is ő nyerte.

Október 1-8. – Bejelentették a szakmai Nobel-díjak és a Nobel-békedíj kitüntetettjeinek nevét. Az orvosi-élettani Nobel-díjat az amerikai James P. Allison és a japán Hondzso Taszuku; a fizikait az amerikai Arthur Ashkin, a francia Gérard Mourou és a kanadai Donna Strickland; a kémiait az amerikai Frances H. Arnold és George P.Smith, valamint a brit Gregory P. Winter; a Nobel-békedíjat Denis Mukwege kongói sebész-nőgyógyász és Nadia Murad iraki jazidi kurd emberi jogi aktivista; a közgazdasági Nobel-emlékdíjat az amerikai William D. Nordhaus és Paul M. Romer kapta. A díjakat december 10-én adták át.

Október 14-én Ferenc pápa szentté avatta a katolikus egyházat 1963 és 1978 között irányító VI. Pál pápát és az 1980-ban vértanúhalált halt Óscar Romero salvadori érseket.

Október 17-én Kanada első nagyobb ipari országként legalizálta a marihuána birtoklását és fogyasztását.

/Fotó: NASA

November 15-én Afrika első nagysebességű vasútját adták át Marokkóban. November 26-án sikeresen landolt a Marson az InSight amerikai űrszonda. November 30-án kilencvennégy éves korában elhunyt George H.W. Bush volt amerikai elnök.

December 4-én Olaszországban letartóztatták a maffia szicíliai ága, a Cosa Nostra új vezetőjét, összehangolt nemzetközi akció keretében őrizetbe vették a bűnszövetkezet calabriai ága, a ‘Ndragheta kilencven feltételezett tagját is.

Kapcsolódó Cikkek