2019. november 20., szerda
Jolán

Egyéb Nagykanizsa

Fából vasparipa

Legendás mozdonyok, kicsiben

Fából faragott gőzmozdonymakettekből nyílt kiállítás a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. Az alkotó, Kovács Tibor évtizedek óta a vasút szerelmese.


A nyugdíjas vasutas mérnöki pontossággal készíti: fából faragja ki az eredeti mozdonyok kicsinyített mását. Életét, mint arról számos interjújában is mesélt, végigkíséri a vasút iránti rajongás. Negyvennégy évig dolgozott a MÁV-nál különböző beosztásokban, volt pályamunkás, vonatfékező, kocsirendező, váltókezelő és mozdonyfűtő is. Elsőként a legendás 424-es gőzmozdony mását faragta ki 1982-ben.

A vasút szerelmese. Kovács Tibor a mozdonymakettek között Fotó: Gergely Szilárd

A fafaragást autodidakta módon sajátította el, munkáihoz többnyire hársfát, néha diófát használ, a festéshez pedig ugyanolyan fekete mázt, mint ami az eredeti mozdonyokon is megtalálható. Ahogyan mondja, sokszor emlékezetből vagy fénykép alapján készíti el a faragásokat, a kisebbekhez általában nyolc, a nagyobbakhoz tizenkét napra van szüksége.

A Fából vasparipa című tárlaton 28 faragott mozdony és mezőgazdasági gép látható, amelyekhez Kovács Tibor a fa mellett gombokat, kupakokat és más műanyagokat használt. A magyar kultúra napja tiszteletére nyílt tárlat február 6-ig várja az érdeklődőket a VOKE-ban.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.