EUR: 322,25 Ft
CHF: 287,18 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Nagykanizsa

Fából vasparipa

Legendás mozdonyok, kicsiben

Fából faragott gőzmozdonymakettekből nyílt kiállítás a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. Az alkotó, Kovács Tibor évtizedek óta a vasút szerelmese.


A nyugdíjas vasutas mérnöki pontossággal készíti: fából faragja ki az eredeti mozdonyok kicsinyített mását. Életét, mint arról számos interjújában is mesélt, végigkíséri a vasút iránti rajongás. Negyvennégy évig dolgozott a MÁV-nál különböző beosztásokban, volt pályamunkás, vonatfékező, kocsirendező, váltókezelő és mozdonyfűtő is. Elsőként a legendás 424-es gőzmozdony mását faragta ki 1982-ben.

A vasút szerelmese. Kovács Tibor a mozdonymakettek között Fotó: Gergely Szilárd

A fafaragást autodidakta módon sajátította el, munkáihoz többnyire hársfát, néha diófát használ, a festéshez pedig ugyanolyan fekete mázt, mint ami az eredeti mozdonyokon is megtalálható. Ahogyan mondja, sokszor emlékezetből vagy fénykép alapján készíti el a faragásokat, a kisebbekhez általában nyolc, a nagyobbakhoz tizenkét napra van szüksége.

A Fából vasparipa című tárlaton 28 faragott mozdony és mezőgazdasági gép látható, amelyekhez Kovács Tibor a fa mellett gombokat, kupakokat és más műanyagokat használt. A magyar kultúra napja tiszteletére nyílt tárlat február 6-ig várja az érdeklődőket a VOKE-ban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.