2019. október 19., szombat
Nándor

Belföld

Farsangolás, barangolás

Ritka hülyén éreztem magam anno a méhecskejelmezben – kiváltképpen azért, mert tudtam, hogy ebben már anyám és öt testvére is virított évtizedekkel korábban –, de ez volt a legpraktikusabb.

Kéznél volt, és készen volt. Nagymama tárolta, nem kellett a divat által diktált igényeknek megfelelően jelmezkölcsönzőbe menni. Mondjuk amikor még engem is érintett ez a „jelmezeskedés”, nem voltak nagy igények: szép számmal volt maci, királykisasszony, királyfi, netán egy-két Vuk stb. Nem az éppen aktuális képregények öltöztették a gyerekeket, hanem a szüleik.


 

Esetemben a kiugrást egy doboz jelentette, amelynek – és a takarékossági reklámnak – köszönhetően Forgó-morgó lettem. Egészen addig, amíg meg nem érkeztem a farsang helyszínére – a sok pogácsa, ropi, szörp, Traubi és szőlőízű Márka közé – és a bejáratnál be nem horpadt takarékos papírtestem.

Emlékeim szerint több farsangon nem vettem részt.


És ha már elkezdtem ezt a farsangi időbarangolást: vajon a mai gyerekek tudják-e, hogy mit jelent a farsang, miért van, mi az üzenete, milyen szokás ez, Csokonai Vitéz Mihály miért írta meg a Dorottyát, kik azok a busók, Koncz király meg Cibere, és mi az a farsang farka?

Remélem, igen, de gyanítom, nem. Mert ma már az amerikai rajzfilmsorozatok ép ésszel nehezen követhető „hősei” adják a mintát, apró öröm, ha van köztük egy-két figurális (cuki) alak, nem csak akcióhősök műanyag gépfegyverekkel meg rakétaelhárító pajzsokkal…

Pedig a farsang szokása szép és kultikus. Bőséget és vidámságot sugall. Vízkereszttől húshagyó keddig. Vissza kellene csempészni a maga egyszerűségében, nemességében, tisztaságában.

Van rá pár hetünk…

Kapcsolódó Cikkek

 • Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok november 6-án a budapesti Müpában.

 • Indul a 12. Nemzeti Vágta!

  Indul a 12. Nemzeti Vágta!

  A Nemzeti Lovas Díszegység bemutatójával, koszorúzási ünnepséggel, majd a versenysorozat ünnepélyes megnyitójával, a 72 versenyző település lovasának fogadalomtételével és az előfutamokkal kezdődik ma délben a 12.

 • Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek; felmérések szerint a 2 és 18 év közötti fiatalok több cukrot fogyasztanak a WHO által javasolt, a teljes kalóriabevitel tíz százalékánál – közölte Antal Emese dietetikus szombaton az M1 aktuális csatornán.

 • Erre figyeljen a hétvégén

  Erre figyeljen a hétvégén

  Rendezvények miatt több helyen is forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban a hétvégén. Szombaton és Vasárnap rendezik meg a 12. Nemzeti vágtát, amire már pénteken elkezdődik a készülődés, Budán pedig futóverseny miatt bonyolódik a közlekedés.