EUR: 312,89 Ft
CHF: 275,82 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Belföld

Farsangolás, barangolás

Ritka hülyén éreztem magam anno a méhecskejelmezben – kiváltképpen azért, mert tudtam, hogy ebben már anyám és öt testvére is virított évtizedekkel korábban –, de ez volt a legpraktikusabb.

Kéznél volt, és készen volt. Nagymama tárolta, nem kellett a divat által diktált igényeknek megfelelően jelmezkölcsönzőbe menni. Mondjuk amikor még engem is érintett ez a „jelmezeskedés”, nem voltak nagy igények: szép számmal volt maci, királykisasszony, királyfi, netán egy-két Vuk stb. Nem az éppen aktuális képregények öltöztették a gyerekeket, hanem a szüleik.


 

Esetemben a kiugrást egy doboz jelentette, amelynek – és a takarékossági reklámnak – köszönhetően Forgó-morgó lettem. Egészen addig, amíg meg nem érkeztem a farsang helyszínére – a sok pogácsa, ropi, szörp, Traubi és szőlőízű Márka közé – és a bejáratnál be nem horpadt takarékos papírtestem.

Emlékeim szerint több farsangon nem vettem részt.


És ha már elkezdtem ezt a farsangi időbarangolást: vajon a mai gyerekek tudják-e, hogy mit jelent a farsang, miért van, mi az üzenete, milyen szokás ez, Csokonai Vitéz Mihály miért írta meg a Dorottyát, kik azok a busók, Koncz király meg Cibere, és mi az a farsang farka?

Remélem, igen, de gyanítom, nem. Mert ma már az amerikai rajzfilmsorozatok ép ésszel nehezen követhető „hősei” adják a mintát, apró öröm, ha van köztük egy-két figurális (cuki) alak, nem csak akcióhősök műanyag gépfegyverekkel meg rakétaelhárító pajzsokkal…

Pedig a farsang szokása szép és kultikus. Bőséget és vidámságot sugall. Vízkereszttől húshagyó keddig. Vissza kellene csempészni a maga egyszerűségében, nemességében, tisztaságában.

Van rá pár hetünk…

Kapcsolódó Cikkek

 • Ma temetik Koós Jánost

  Ma temetik Koós Jánost

  Ma délután a család, a kollégák és a rajongók végső búcsút vehetnek a március 2-án elhunyt Koós Jánostól.

 • Pécsi lett Európa fája!

  Pécsi lett Európa fája!

  A tavalyi év magyarországi fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája – tudatta brüsszeli közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet kedden.

 • Szemetet szed az ország

  Szemetet szed az ország

  Idén is elstartolt a TeSzedd! – közel 240 ezer önkéntessel –, az elmúlt évek legsikeresebb környezetvédelmi akciója. A március 18-tól 24-ig tartó országos szemétszedés első fővárosi állomása a Bikás park és környéke volt.